Pentru astăzi ne-am propus să vă prezentăm câteva dintre mâncărurile din ciuperci pe care le puteţi întâlni în România.
Pentru astăzi ne-am propus să vă prezentăm câteva dintre mâncărurile din ciuperci pe care le puteţi întâlni în România. În multe dintre zonele României, în special acolo unde pot fi recoltate din pădure, ciupercile sunt utilizate direct pentru mâncăruri sau sunt conservate, de obicei în oţet, fiind servite drept salate.
Una dintre cele mai răspândite reţete de mâncare de ciuperci necesită următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci, unt sau ulei, 3 cepe de mărime mijlocie, sare, mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa. Apoi ciupercile sunt puse la foc potrivit, într-un vas cu ulei sau cu unt. Sunt adaugate apoi ceapa şi puţină apă sau vin, iar din când în când trebuie amestecată această compoziţie din cratiţă. Spre final, cînd această compoziţie devine mai groasă, se pot adăuga fie puţină smântână care dă o culoare deschisă acestei mâncări, fie suc de roşii sau chiar roşii, în prealabil curăţate de pieliţe şi de seminţe. Înainte de a fi luată de pe foc, în această mâncare este adăugată verdeaţă tocată mărunt: mărar dacă am folosit smântână sau pătrunjel în cazul sosului tomat.
Un alt preparat, cu aspect estetic, îl reprezintă ciupercile umplute. Pentru a-l realiza, avem nevoie de nişte ciuperci ceva mai mari. După curăţarea ciupercilor, pălăriile acestora sunt puse într-o tavă la cuptor şi sunt lăsate la foc potrivit până când încep să se înmoaie. Separat, picioarele ciupercilor, precum şi ciupercile mai mici, sunt tocate şi călite împreună cu o ceapă, de asemenea tocată mărunt, la fel ca şi la prima reţetă prezentată astăzi. Apoi, din această umplutură pe care am obţinut-o, punem câte puţin în fiecare pălărie de ciupercă, împreună cu puţin pătrunjel verde tocat. Introducem din nou tava în cuptor, unde ciupercile mai sunt ţinute încă un sfert de oră la foc potrivit.
În pădurile din Bucovina sunt des întâlniţi hribii, o ciupercă cu o pălărie gălbuie-brună şi cu piciorul alb şi gros (Boletus edulis), care este utilizată în multe mâncăruri pe care le puteţi găsi în meniurile restaurantelor din această zonă. Cu ajutorul acestui ingredient se prepară borş bucovinean de hribi, tocăniţă de hribi proaspeţi, ciulama de hribi, pilaf de hribi sau chiar salată de hribi. Încheiem cu modul de preparare a salatei de hribi. În primul rând, trebuie călite în ulei două cepe, tocate mărunt. Ceapa călită trebuie stinsă în puţin vin. Pentru salată mai avem nevoie de un kilogram de ardei capia, care trebuie puşi la copt şi care trebuie curăţaţi de seminţe şi de coajă. Se pune la fiert, în apă cu sare, un kilogram de hribi. Apoi, hribii trebuie scurşi de zeamă, tăiaţi în feliuţe subţiri şi apoi amestecaţi cu ardeii copţi şi cu ceapa călită. Acestei compoziţii i se adaugă câteva frunze de dafin, câteva boabe de piper şi sare, după care trebuie ţinută la foc câteva minute pentru ca să se amestece aromele.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved