Cu prilejul deschiderii programului cultural "Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii", Muzeul Național de Artă Timișoara s-a pregătit de sărbătoare.
Cu prilejul deschiderii programului cultural "Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii", Muzeul Național de Artă Timișoara s-a pregătit de sărbătoare. Astfel, pe lângă faptul că se găseşte în Palatul Baroc, până pe 28 mai, găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner.
Andreea Foanene, teoretician de artă și artist, muzeograf curator la Muzeul de Artă Timişoara ne-a spus povestea colecţiilor de aici: "Ne aflăm într-un muzeu de artă care a fost deschis în 2006, a devenit Muzeu Național de Artă în 2017, cu ocazia Capitalei Culturale Europene, această titulatură pe care o poartă Timișoara în 2023. Am primit foarte multă atenție și foarte multe fonduri ca să putem reconfigura atât expozițiile permanente care au ca și sursă depozitul muzeului și artiști importanți, atât cei din Banat ca și cei din România. Și aici vorbim despre Colecția de Artă Românească și Bănățeană care poate fi văzută aici, la Timișoara. Ea include alături de mari artiști ai modernității pictori precum Andreescu, Grigorescu, Aman și mulți alții, precum și artiști care s-au născut în Banat, au studiat la Budapesta, la Viena, la Paris sau la Roma și s-au întors în Timișoara și au trăit o viață dedicându-și opera și creația Timișoarei. Și aici vorbim despre artiști precum Oskar Szuhanek, precum Ştefan Szönyi, precum Varga și mulți alții. Deci ei pot fi descoperiți în această colecție de artă românească și bănățeană. Pe de altă parte, avem Colecția și Expoziția permanentă de Artă Europeană care provine din colecția inițială a muzeului, care aparține colecționarului Ormós Zsigmond."
Timp de încă o lună aici poate fi vizitată Expoziţia "Victor Brauner: Invenții și magie", o retrospectivă la 120 de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României și curatoriată de Camille Morando. Expoziția își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine. Curatoarea a selectat peste 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960. Toate aceste lucrări neprețuite sunt reunite pentru prima dată într-o expoziție retrospectivă al cărei design este semnat de arhitectul Attila Kim.
Andreea Foanene a venit cu detalii: "Avem și o serie de alte expoziții importante, precum Retrospectiva Victor Brauner. Mare parte din lucrări provin dintr-un împrumut între Muzeul Național de Artă și Centre Pompidou,din Paris, dar există și o colaborare cu diverse muzee din România de la Galați, Brăila, de la Oradea, Craiova și multe altele. Așadar, vă așteptăm la Muzeul Național de Artă Timișoara."
Am aflat şi că pe data de 17 mai intrarea gratuită la Expoziţia Victor Brauner, fiind ultima din seria de oferte prin care a treia zi de miercuri a fiecărei luni, publicul general a avut acces gratuit în cadrul la colecţia "Victor Brauner: Invenții și magie".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved