Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța si patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european...
Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța si patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european, care a ajuns anul acesta la cea de-a 18-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai și-au deschis porțile în aceeași noapte, în data de 14 mai. În România, evenimentul a fost organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din Romania, membră a celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor -Network of European Museum Organisations (NEMO). După restricțiile din ultimii doi ani, cauzate de criza sanitară, muzeele și celelalte institute și entități culturale au propus din nou evenimente fizice: intervenții culturale în spații muzeale, teatre, castele, palate, cetăți, biblioteci, studiouri de creație, centre culturale, grădini de artă, cartiere creative, spații de știință și experimente, pavilioane și galerii de artă, mori de hârtie.
Am vorbit cu Dragoș Neamu, manager al Nopții Muzeelor, în timpul evenimentelor desfășurate la cea de-a 18-a ediție:
"Se pare că stăm cel mai bine la această ediție. De când organizăm Noaptea Muzeelor nu am avut aceste cifre dacă vorbim de organizatori, sper să fie record și la numărul de vizitatori. Este evident că după doi ani de pandemie- și aici mă refer nu numai la public, mă gândesc și la instituțiile de cultură, la muzeele care au decis să intervină cu un program bogat - lumea aștepta asemenea evenimente. Sunt 60 de obiective care marchează Noaptea Muzeelor numai în București, ceea nu s-a mai întâmplat până acum. Faptul că atâtea obiective își așteaptă vizitatorii pentru Noaptea Muzeelor nu este ceva nou, s-a creat deja o tradiție în acest sens. Cum am spus și la edițiile trecute, Noaptea Muzeelor a devenit de ceva timp mai mult decât o Noapte a Muzeelor chiar dacă cei mai mulți dintre vizitatori optează în general pentru muzee. Pe lângă muzee, tot mai multe de instituții culturale se conectează la acest eveniment, teatre, opere, biblioteci, galerii, șamd. Este și motivul pentru care vorbim de această diversitate a spațiilor."
Ca în fiecare an, Romanian Design Week s-a alăturat evenimentului. Muzeul Pandemiei din București a prezentat un proiect expozițional despre violența și abuzurile asupra femeilor și copiilor în perioada pandemiei. La Casa Artelor Dinu Lipatti au putut fi ascultate înregistrări celebre în interpretarea pianistului Dinu Lipatti iar bursierii Fundației Regale Margareta a României au susținut un recital extraordinar de muzică clasică. La Teatrul Țăndărică a avut loc o prezentare interactivă a păpușilor și vizitatorii au putut vedea cum, dintr-o bucată de lemn, se realizează o păpușă sau o marionetă. Pe lângă numeroase alte evenimente culturale organizate pentru noaptea de 14 mai, la Muzeul Național al Literaturii Române a susținut un concert formația Sarmalele Reci, iar invitatul de la miezul nopții a fost actorul Florin Piersic Jr.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved