Mai multe unități de învățământ din municipiul Constanța dar și Spitalul de Boli Infecțioase vor fi beneficiarele unor proiecte cu finanțare europeană.
Acestea vizează reabilitarea termică a clădirilor și instalarea de sisteme de producere a energiei electrice prietenoase cu mediul.
Pandemia de coronavirus nu a oprit proiectele cu finanțare europeană, derulate la Constanța.
La sfârșitul lunii trecute, consilierii locali au aprobat mai multe astfel de proiecte, care ar urma să beneficieze de fonduri europene.
Unul dintre ele vizează Spitalul de Boli Infecțioase Constanța - unitate medicală aflată în primă linie pentru tratarea celor infectați cu COVID 19. Spitalul va beneficia de o finanțare europeană în valoare de 25 de milioane de lei, pentru reabilitare termică și astfel, va avea costuri mai mici cu utilitățile iar pacienții vor avea parte de condiții mai bune. Este un proiect la care se lucrează de multă vreme, susține primarul Decebal Făgădău:
"Este vorba despre reabilitarea termică. Practic, schimbarea în întregime a mecanismului de funcționare de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. De mai mulți ani de zile ne chinuim cu acest proiect și iată că a venit timpul ca astăzi, cu ajutorul fondurilor europene, să aprobăm un proiect în valoare de 25 de milioane de lei."
Se estimează că lucrările vor dura 33 de luni. Va fi izolată termic fațada, va fi înlocuită instalația de distribuție, instalația de iluminat va fi modernizată și vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice.
De fonduri europene vor beneficia și câteva dintre școlile și liceele din municipiul Constanța, mai susține edilul:
"Chiar dacă școlile sunt închise, este important să investim în continuare în educație, practic în viitorul orașului nostru și al țării noastre. Un număr important de școli și licee continuă o listă deja lungă a unităților de învățământ care atrag fonduri europene și în care noi investim. Astăzi este rândul Școlii Gimnaziale nr.7 "Remus Opreanu", cea mai mare școală din Tomis Nord. Această școală, cu ajutorul fondurilor norvegiene și 15% cofinanțare din partea municipalității, va fi modernizată.
Merg mai departe și către licee. Am aprobat proiecte, prin care, cu fonduri europene, modernizăm și dotăm licee. "Decebal"- aproximativ 13, 5 milioane de lei , "Traian" - tot 13,5 milioane de lei și Liceul de Telecomunicații -10,2 milioane de lei."
Tot cu fonduri europene se vor face lucrări și la Școala nr. 8 din Constanța. Proiectul are o valoare de aproape 5 milioane de lei și se va derula prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Axa Prioritară 3 - "Sprijinirea Tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon."
Contractul de finanțare a fost semnat la sfâșitul lunii martie și se estimează că lucrările se vor încheia până pe 30 septembrie 2022.
Vor fi montate sisteme de panouri fotovoltaice, sisteme de panouri solare și va fi implementat un sistem de management intergrat pentru urmărirea, înregistrarea și eficientizarea consumurilor energetice ale clădirii.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved