Comisia Europeană a adoptat proiectul unei noi metodologii a procesului de extindere a Uniunii Europene, care propune împărţirea capitolelor de negociere domenii.
Recent, Comisia Europeană a adoptat proiectul noii metodologii a procesului de extindere a Uniunii Europene - o veste bună pentru prietenii din Balcanii de Vest, după cum a apreciat preşedintele executivului comunitar, d-na Ursula von der Leyen.
"Extinderea UE este câştigătoare pentru toţi", a subliniat oficialul european, spunând despre proiect, pe care l-a catalogat ca fiind credibil şi dinamic, că va stabili calea pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.
Noua metodologie a procesului de extindere propune împărţirea capitolelor de negociere pe "clusters", respectiv pe domenii. Metodologia prevede sancţiuni, dar şi stimulente pentru statele candidate în raport cu modul în care sunt îndeplinite criteriile şi reformele necesare procesului de aderare.
De ce era nevoie de o nouă metodologie?
Purtătorul de cuvânt al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ştefan Turcu, explică:
"Era necesară o nouă metodologie, de fapt procesul de aderare să fie mai dinamic, mai credibil şi mai previzibil, adaptabil zilelor noastre - este propunerea pe care a făcut-o Comisia Europeană. Noi sperăm că toate statele membre vor adopta această propunere şi, în acelaşi timp, să-şi deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi cu Albania chiar înaintea summitului UE-Balcanii de Vest, din 6-7 mai. E important de reţinut că acest proces vizează o dinamizare şi ca întreg procesul de negociere să fie mai previzibil. De asemenea, e foarte important de precizat că statele membre trebuie să fie de acord şi că aceasta este doar o propunere a Comisiei Europene.
Aş vrea să fac o remarcă despre ce înseamnă procesul de aderare. Politica de extindere reprezintă cumva o investiţie geostrategică în patru puncte esenţiale: în ceea ce înseamnă pacea, stabilitatea, securitatea şi apoi prosperitatea. Principalele etape ale aderării, de la faptul că ţara în cauză înaintează o cerere Consiliului, apoi Comisia prezintă un aviz şi aşa mai departe - toţi aceşti paşi sunt construiţi astfel încât relaţiile dintre UE şi statul care va fi candidat să evolueze într-un mod cât se poate de pozitiv.
Există, desigur, şi o mulţime de aspecte care ţin de potenţialul economic al relaţiilor dintre UE şi Balcanii de Vest. Întreprinderile din UE sunt cei mai mari investitori, de exemplu, în Balcanii de Vest, cu aproape 13 miliarde de euro investite în perioada 2014-2018, iar doar în 2018 valoarea schimburilor comerciale dintre UE şi Balcanii de Vest a fost de 54 de miliarde de euro. Deci, după cum putem vedea, era necesară această consolidare şi îmbunătăţire, obiectivul, însă, rămâne acelaşi - aderarea şi obţinerea calităţii de membru cu drepturi depline."
Nu se pot impune noi reguli pentru ţările care deja au început negocierile de aderare, cum este cazul Serbiei şi Muntenegrului, dar este prevăzută posibilitatea ca aceste state să poată alege noua metodologie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved