Virginia Lupu este un artist vizual multidisciplinar, care, alături de actrița Mihaela Drăgan, s-a alăturat unei inițiative care a atras atenția publicului european iubitor de artă contemporană
Virginia Lupu este un artist vizual multidisciplinar, care, alături de actrița Mihaela Drăgan, s-a alăturat unei inițiative care a atras atenția publicului european iubitor de artă contemporană, dar și de antropologie și povești ale unor societăți nu foarte cunoscute. Virginia Lupu a studiat la UNArte, la București, fiind interesată de exprimarea foto-video. Ulterior, a experimentat și cu alte zone artistice, cum ar fi cea de performance și instalațiile video. În prezent, Virginia Lupu aprofundează feminismul și zona politică din artă.
Institutul german "Goethe" din București găzduiește, în această primăvară, expoziția gândită și realizată de către Mihaela Drăgan și Virginia Lupu, o expoziție care își propune să exploreze, dintr-o perspectivă feministă, practica magiei în comunitatea romă și să revendice figura vrăjitoarei rome pline de stereotipuri în mentalul colectiv.
Explică Virginia Lupu: "Sunt aceleași lucrări pe care le-am prezentat în cadrul festivalului Europalia. Sunt produse de către Institutul Cultural Român. Am participat, în cadrul acestui festival, la o expoziție în Aalst, în Belgia, curatoriată de Anca Rujoiu. Nu am avut ocazia, până acum, să expun aceste lucrări în România, așa că se găsesc în cadrul expoziției noastre de la Goethe-Institut."
Cele două artiste și-au dorit să pună în centrul narațiunii figura techno-vrăjitoarei, a unei vrăjitoare din viitor care controlează tehnologia și care inventează tehnologie, ca un soi de lider al unui viitor utopic în care discriminarea privind etnia romă nu își mai are locul.
Virginia Lupu: "Instalațiile prezentate, despre viața acestor vrăjitoare moderne, se situează și la intersecția cu tehnologia și cu o zonă mai futuristă, axându-se destul de mult și pe zona de social media. Ele au progresat mult, deși fac parte dintr-o categorie destul de discriminată în România și nu numai."
Virginiei Lupu i-ar plăcea să continue ideea acestei expoziții, însă preferă să lucreze spontan, motivată de inspirația de moment.
"Eu lucrez destul de spontan. Nu îmi caut foarte mult subiectele. Ele îmi apar în minte destul de spontan, se produce un declic și încep să caut, să investighez, să mă duc mai profund înspre subiectul respectiv. A pornit și dintr-o zonă personală subiectul expoziției de la "Goethe", nu a fost doar o colaborare profesională. Cu siguranță, legăturile noastre vor exista și în viitor și vom vedea ce se mai întâmplă."
Instalația "Viitorul este un loc sigur, ascuns în cozile din părul meu", găzduită de către Institutul "Goethe" din București, aduce laolaltă două artiste feministe, care regândesc și repun în discuție paradigma femeii rome. Astăzi, o întreagă simbolistică dedicată vrăjitoarei în genere, din întreg spațiul european medieval, a devenit un soi de avatar, inclusiv în media sociale, reprezentativ pentru curentul feminist. Magia poate apărea inclusiv în spațiul virtual, ca o continuare a lumilor imaginare din narațiunile science fiction.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved