De la 1 decembrie, în România va fi majorat salariul minim pe economie. În plus, acesta va fi diferenţiat în funcţie de studii.
De la 1 decembrie, în România va fi majorat salariul minim pe economie. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, care a nuanţat - salariul va fi diferenţiat în funcţie de studii: "La următoarea şedinţă de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii, la ora actuală, se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat. După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern. De la 1 decembrie salariul minim pe economie ar urma să fie 2.080 de lei (n.red. echivalentul a aproximativ 452 de euro), iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei (n.red. circa 510 de euro) şi pentru cei care au minimum 15 ani vechime, la fel, 2.350 de lei."
În ceea ce priveşte vechimea de 15 ani, ministrul Lia Olguţa Vasilescu a precizat că este vorba despre vechime în general, indiferent de locul de muncă sau dacă a existat, în această perioadă, şomaj ori concediu de maternitate. Majorarea şi diferenţierea salariului minim pe economie vin să completeze o serie de alte măsuri deja luate în baza noii Legi a salarizării din sectorul public românesc, parte a programului de guvernare al coaliţiei la putere PSD-ALDE. În vigoare de anul trecut, de la 1 iulie, Legea salarizării şi-a făcut simţite primele efecte începând cu 1 ianuarie anul acesta. Actul normativ prevede majorări salariale etapizate pentru personalul didactic din Învăţământ, pentru personalul din sistemul de Sănătate, pentru angajaţi ai sistemului de Justiţie, dar şi pentru alte categorii de bugetari. Scopul actului normativ a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncţionalităţi majore, pentru aceleaşi funcţii şi atribuţii, funcţionarii din instituţiile statului având salarii diferite. În plus, potrivit autorităţilor, era necesară o mărire considerabilă a veniturilor în special din Sănătate, pe fondul unei lipse acute a forţei de muncă. Or, până acum, salariile personalului medical, care alegea să părăsească ţara în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, au crescut simţitor.
Aproape în paralel cu atenţia acordată ajustărilor salariale bugetare, se urmăreşte şi modificarea actualei Legi a sistemului public de pensii, de care ar urma să beneficieze peste 5 milioane de pensionari. Prevăzut să intre în vigoare anul viitor, de la 1 ianuarie, şi să fie aplicat, în etape, pînă în 2021, proiectul adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului spre aprobare propune nu doar creşterea pensiilor, ci şi eliminarea inechităţilor. Ar urma ca plata pensiilor să se facă numai în funcţie de contribuţia fiecăruia, iar pensionarii care au aceeaşi vechime, dar au ieşit la pensie în perioade diferite, să primească aceeaşi sumă de bani. Săptămâna aceasta, este de aşteptat ca proiectul de Lege a sistemului public de pensii să intre în dezbaterea Comisiei de muncă din Senat.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved