Muzeul Municipiului București (MMB) este o instituție publică ce adună laolaltă mai multe clădiri de patrimoniu, muzee și case memoriale din București.
Muzeul Municipiului București (MMB) este o instituție publică ce adună laolaltă mai multe clădiri de patrimoniu, muzee și case memoriale din București. În cadrul evenimentului internațional "Noaptea Muzeelor" din acest an, desfășurat simultan în numeroase orașe din România și din Europa, MMB a înregistrat o prezență a vizitatorilor și o participare aparte, mai ales după perioada de grele încercări care a fost generată de pandemia COVID-19. Despre retrospectiva asupra Nopții Muzeelor la MMB am stat de vorbă cu directorul adjunct Elena Olariu:
"Noaptea Muzeelor la Muzeul Municipiului București a fost, într-adevăr, un eveniment special pentru noi, un eveniment deosebit. Și în acest an am avut deschise 9 muzee și case memoriale, toate aparținând Muzeului Municipiului București. Prin aceste muzee noi am acoperit interesul foarte multor vizitatori privind zona de artă, istorie, arheologie, antropologie, știință și astronomie. Putem chiar să spunem că am avut cea mai diversificată ofertă a Nopții Muzeelor.
Palatul Suțu, ca întotdeauna, a fost una dintre atracțiile principale ale Nopții Muzeelor prin arhitectura sa extraordinară, fiind un palat reprezentativ pentru stilul de viață aristocratic bucureștean. Aici, cei care au vizitat palatul chiar din inima Bucureștiului, au putut vedea două expoziții speciale. Una în sălile Pinacotecii, este vorba de expoziția anuală pe care secția de artă o organizează cu lucrări din patrimoniul Pinacotecii București, și anume expoziția intitulată "Orient versus Occident" și "Civilizația Gumelnița" pentru iubitorii de arheologie, o expoziție cu o scenografie foarte spectaculoasă. Și, bineînțeles, s-a putut vizita și expoziția permanentă "Timpul orașului", expoziția pornind de la o idee care a inclus și minunatul ceas care se află amplasat chiar lângă scara somptuoasă a Palatului Suțu.
Muzeul "Theodor Aman" a prezentat o foarte frumoasă expoziție "Aman în Plein-air". Deci, cei care au vizitat casa au putut vedea și minunatele grădini și peisaje pictate de Theodor Aman. Și aici au avut loc câteva minirecitaluri. Unul de jazz și unul de vioară, susținut de tinerii Sorana Rotaru și Alexandru Olteanu, iar Alexandra Violin ne-a încântat la vioară.
Alte muzee importante au prezentat publicului patrimoniul cu specificul lor. Este vorba, de exemplu, de "George Severeanu", care este un muzeu dedicat iubitorilor de arheologie și numismatică. La fel, cu o prezentare foarte modernă, iubitorii de istorie și arheologie au putut admira colecția acestei extraordinare personalități care a fost George Severeanu. Colegii noștri de la Casa "Filipescu-Cesianu" au prezentat expoziția permanentă - e vorba de un muzeu al vârstelor, deci un muzeu mai deosebit, cu un concept special și unic în România. S-a mai putut vizita Muzeul "Victor Babeș", dedicat acestui minunat om de știință.
De asemenea, Observatorul Astronomic, care este și el un muzeu de știință dedicat astronomiei, foarte iubit în București. Muzeul "Doctor Nicolae Minovici", pentru cei care nu știu, un muzeu de artă populară, dar nu numai, unde a fost prezentat în Noaptea Muzeelor, pe lângă expoziția permanentă, și un concert intitulat "Cu primăvara în suflet"."
Care a fost reacția vizitatorilor?
"De data aceasta, Noaptea Muzeelor ne-a depășit toate așteptările prin participarea foarte mare a vizitatorilor, ne-am apropiat de 9500 de vizitatori, doar în câteva ore. Noaptea Muzeelor s-a desfășurat între orele 18-24. Observatorul Astronomic a avut un program prelungi,t dar interesul a fost foarte mare. După doi ani de pandemie COVID, putem să spunem cumva că am revenit la normalitate. Un aspect foarte pozitiv legat de Noaptea Muzeelor a fost faptul că pe Calea Victoriei, marea arteră din centrul Bucureştiului, s-a putut circula pietonal."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved