Parlamentul European a adoptat programul Erasmus Plus pentru perioada 2021-2027.
Eurodeputații au adoptat în luna mai programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027. Actualul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport vabeneficia de o dublare a fondurilor alocate faţă de precedentul exerciţiu bugetar şi aduce o serie de noutăţi.
Dana Popp, ofiţer de presă în cadrul Parlamentului European ne dă detalii:
"În primul rând, programului i s-a recunoscut rolul cheie în promovarea identităţii europene, prin dublarea bugetului total. Vom avea astfel peste 28 de miliarde de euro pentru cadrul financiar 2021-2027, în timp ce perioada anterioară a beneficiat de 14,7 miliarde de euro. Parlamentul a reuşit să asigure fonduri suplimentare în valoare de 2,2 miliarde de euro în etapele finale ale negocierii cu Consiliul. În ceea ce priveşte conţinutul programului, acesta va asigura o mai bună incluziune. Comisia şi statele membre vor elabora planuri de acţiune pentru a îmbunătăţi accesul la educaţie şi mobilitate pentru persoanele care au avut, pâna acum, mai puţine oportunităţi de participare la acest program, cum ar fi persoanele cu dizabilităţi sau cele care trăiesc în săracie, persoane care provin din medii defavorizate sau familii de migranţi.
Spre deosebire de programul anterior, cel nou va include, de asemenea, un ajutor pentru o perioada de maxim 6 luni pentru cursanţii adulţi. Programul va sprijini astfel dobândirea unor noi competenţe profesionale şi de viaţă şi o mai bună adaptare la schimbările generate, de exemplu, de tranziţia către o economie verde şi digitală, sau de schimbările produse de pandemia de coronavirus. Noul program va beneficia, de asemenea, şi de o simplificare a procedurilor şi de sisteme informatice mai uşor de utilizat de către candidaţi".
Programul Erasmus Plus va avea, de asemenea, o componentă verde, care va favoriza folosirea mijloacelor de transport ecologice de către participanții la program, mai spune Dana Popp, dar va include şi o serie de iniţiative inovatoare, cum ar fi Discovery EU, care oferă tinerilor posibilitatea de a solicita un permis gratuit cu care pot călători în Europa pentru a participa la activităţi culturale sau cursuri de limbi străine. De asemenea, iniţiativa Universităţii Europene, prin care studenţii vor putea obţine o diplomă prin combinarea studiilor urmate în mai multe ţări din UE. Erasmus Plus, se derulează deja în 33 de țări, majoritatea membre UE, dar este accesibil şi altor state din întreaga lume prin intermediul activităților sale internaționale.
Care sunt obiectivele noului program ne spune Dana Popp: "Obiectivul general este de a sprijini dezvoltarea educaţională, profesională şi personală prin învăţare pe tot parcursul vieţii. Programul se bazează, în primul rând pe crearea unei valori adaugate la nivel european, astfel promovând caracaterul transnaţional al activităţilor, dialogul intercultural, multilingvismul şi, de asemenea, crearea unui sentiment european de apartenenţă şi consolidare a spiritului civic eueropean".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved