Războiul din Ucraina, amenințarea Kremlinului că taie alimentarea cu gaze către Europa și explozia prețurilor acestora au împins România să securizeze resurse pentru această iarnă și să se gândească la alte surse, la fel ca întreaga UE.
Războiul din Ucraina a adus în discuție o problemă foarte delicată, atât pentru România, cât și pentru majoritatea statelor europene - independența energetică. Cu toate că România este al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din UE, după Olanda, țara este în continuare dependentă de gaze din import. Produce, în prezent, în jur de 25 de milioane de metri cubi de gaz în fiecare zi - o cantitate suficientă pentru consumul pe timp de vară, dar insuficientă pentru sezonul rece. Cu depozitele umplute la 90%, autoritățile dau asigurări că România va face față consumului și fără gaze din import, în cazul unei ierni blânde.
La energia electrică, lucrurile nu stau la fel de bine. În ultima vreme, momentele în care producția de energie a depășit consumul au fost rare deși, potrivit autorităților, România are capacități de producție instalate duble față de cât consumă.
Conform Autorității Naționale de Reglementare Energetică, țara are o capacitate energetică instalată de aproape 19.000 de MWh. Cea mai mare pondere în producția de energie electrică este cea hidro, urmată de cărbune și eolian. România va reuşi ca în 2027 să îşi asigure independenţa energetică şi chiar să devină în regiune un pilon de securitate în domeniu, inclusiv pentru Republica Moldova şi Ucraina, susţine preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Dumitru Chiriţă:
"Situaţia din sectorul energiei electrice se va stabiliza, în sensul că vom reuşi să realizăm capacităţile de producţie pentru a beneficia de tot ceea ce este nevoie în piaţa de energie electrică, dar şi pentru a creşte susţinerea pentru Republica Moldova, astfel încât situaţia să nu mai fie cea pe care o întâlnim astăzi. Totodată, trebuie să luăm în calcul în noua strategie energetică să vedem cum abordăm integrarea problemelor din Ucraina în strategia energetică românească, pentru că şi noi va trebui să fim furnizor de securitate energetică şi pentru Ucraina, care se confruntă cu acest război cu Rusia. "
Ar mai fi de menționat și proiectul început de România cu Azerbaijan, Georgia şi Ungaria, care vizează livrarea de gaze naturale prin Marea Neagră.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma, recent, că prin acest proiect, România ar deveni 'un nod important' în ceea ce priveşte energia electrică şi gazele naturale.
Pe de altă parte, la Conferința ONU privind schimbările climatice, premierul Nicolae Ciucă afirma că România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată, în contextul înmânării celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved