Comisia Europeană a lărgit portofoliul de companii cu care negociază producerea unui vaccin anti-Covid 19, cu încă o companie, în speranţa obţinerii cât mai rapide a unui vaccin eficient şi sigur.
Comisia Europeană a lărgit portofoliul de companii cu care negociază producerea unui vaccin anti-Covid 19, cu încă o companie, în speranţa obţinerii cât mai rapide a unui vaccin eficient şi sigur.
În a doua jumătate a lunii noiembrie, Comisia Europeană a extins portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, aprobând încă două contracte, ce se adaugă celor deja semnate. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru campania de vaccinare de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre pot decide și să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene
Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, responsabil cu sănătatea, siguranţă alimentară şi transport, ne-a spus:
"Am dorit încă de la început, să ne asigurăm că abordăm provocarea dezvoltării unui vaccin împreună, adică toate statele membre împreună cu Comisia Europeană. De aceea purtăm negocieri, în numele UE, cu diferiţi producători de vaccinuri. Astfel , evităm competiţia dintre statele europene, discuţii între statele membre privind dozele disponibile şi preţuri şamd. Prin aceste negocieri am reuşit până acum să semnăm acorduri cu cinci companii, pentru sute de milioane de doze. Ideea este, odată că aceste companii se angajează să producă sute de milioane de doze, pentru diferite state membre, la preţul discutat cu Comisia Europeană, iar în schimb, noi, Comisia participăm la investiţia necesară pentru producerea acestor vaccinuri, pentru a reduce riscurile.
Motivul este că producerea unui vaccin este un proces ce în mod obişnuit poate dura zece ani. Şi asta pentru că sunt de urmat mulţi paşi. În primul rând un vaccin trebuie să fie creat, apoi trebuie să fie testat, apoi trebuie să fie verificat de Agenţia Europeană pentru medicamente, apoi trebuie să fie autorizat şi abia apoi trebuie scos pe piaţă. Iar apoi companiile trebuie să-şi dezvolte capacitatea de producţie.Acum aceste lucruri trebuie să se întâmpla concomitent. Adică, companiile trebuie să se pregătească capacitatea de producţie, încă dintr-o fază în care nici nu ştiu sigur dacă vaccinul pe care l-au creat va fi cu adevărat sigur şi eficient."
Este un risc foarte mare pe care companiile producătoare şi-l asumă şi de aceea Comisia Europeană participă la costurile de dezvoltare a acestor capacităţi de producţie, ne-a mai spus interlocutorul noastru şi a adăugat:
"Ceea ce aşteptăm de la aceste companii este să fie capabile să producă sute de milioane de doze de vaccin.De aceea conlucrăm. Atunci când se va dovedi că vreunul dintre aceste vaccinuri sau mai multe dintre aceste vaccinuri au succes şi sunt sigure, din acel moment statele membre pot începe să plaseze comenzi şi să achiziţioneze vaccinuri de la respectiva companie producătoare. Avantajul acestui sistem este că am lucrat împreună, astfel încât ne asigurăm că toate statele membre au acces la doze şi ne asigurăm, de asemenea, că am negociat un preţ decent pentru aceste vaccinuri."
Nu se va putea ştii cu siguranţă care dintre aceste vaccinuri vor fi utilizate pentru imunizarea cetăţenilor UE, decât în momentul în care Agenția Europeană pentru Medicamente va aproba pentru utilizarea vaccinurilor aflate acum în faza de cercetare şi testare.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved