În urmă cu câteva zile, mai precis la 20 decembrie, de Ignat, în multe gospodării din România a avut loc sacrificarea rituală a porcului.
În urmă cu câteva zile, mai precis la 20 decembrie, de Ignat, în multe gospodării din România a avut loc sacrificarea rituală a porcului. Sunt necesare câteva zile pentru ca, din carnea acestuia, să fie obţinute preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun, precum piftie, lebăr, şorici, slănina, jumări, tobă, caltaboş, cârnaţi şi sarmale. Toate aceste pregătiri încep însă cu "pomana porcului", o mâncare tradiţională oferită celor care au participat la sacrificarea rituală a porcului. Este pregătită foarte repede şi uşor într-un vas de tuci (fontă), în care se topeşte osânză, acea grăsime care se adună din cavitatea abdominală a porcului. După ce se topeşte, se adaugă cuburi de carne (pulpă, costiţă şi fleică), ficat şi splină de porc, iar spre final vin roşu, cimbru uscat, piper şi sare după gust.
Pentru a pregăti aperitivele din carne de porc este nevoie de timp şi de răbdare. Pe lângă şorici şi acele bucăţi mici de grăsime topită denumite jumări, pe platoul de aperitive se mai pun bucăţi de slănină, precum şi felii de lebăr, tobă şi caltaboş. Se mai pot adăuga bucăti de cârnaţi afumaţi şi semiafumaţi, cu sau fără boia, conform tradiţiilor gastronomice locale.
Lebărul, o denumire locală care provine cel mai probabil de la cuvântul german leberwurst, este un fel de cârnat preparat din ficat, grăsime şi condimente, învelişul fiind întestinul gros. Caltaboşul este asemănător cârnatului, iar ca înveliş se foloseşte intestinul gros, la fel ca la lebăr. Caltaboşul este umplut cu organe de porc, precum ficat, splină, rinichi şi inimă. Toate organele trebuie fierte, tocate şi apoi amestecate cu orez, ceapă tocată mărunt, piper negru măcinat, nucşoară şi ienibahar, condimente, de asemenea, măcinate, adăugând şi sare după gust. Un alt preparat pus pe platoul de aperitive este toba. Conţine un amestec de bucăţi de carne de porc cu grăsime, din porţiunea guşei, la care se adaugă şorici, bucăti de ficat, inimă, rinichi şi limbă, precum şi urechi. Toate acestea, mărunţite, sunt puse fie în interiorul stomacului de porc, fie într-un înveliş plastic, atunci când toba este obţinută industrial.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved