Bursa de Valori Bucureşti va avea acces la fonduri de 20 - 30 de ori mai mari, pe care investitorii sunt dispuşi să le investească, în momentul în care va trece la statutul de piaţă emergentă.
Bursa de Valori Bucureşti va avea acces la fonduri de 20 - 30 de ori mai mari, pe care investitorii sunt dispuşi să le investească, în momentul în care va trece la statutul de piaţă emergentă, de la cel de piaţă de frontieră, pe care îl are acum, afirmă Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. "Piaţa de frontieră este echivalentul junk, nerecomandat pentru investiţii. Există fonduri de investiţii cărora nu li se permite să investească într-o piaţă de frontieră. Fondurile destinate investiţiilor pe pieţele emergente sunt de 20-30 de ori mai mari faţă de cele disponibile pentru pieţele de frontieră, unde riscurile sunt mai mari", a explicat Lucian Anghel. El a amintit că, la finele lunii septembrie, România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă, conform deciziei agenţiei de analiză de piaţă FTSE Russell. "Suntem astfel pe o listă scurtă, ceea ce semnifică faptul că piaţa noastră de capital are şanse să fie upgradată la statutul de piaţă emergentă.
Începem să transformăm o poveste frumoasă în realitate, a mai arătat Lucian Anghel într-un interviu pentru Radio România: “În momentul de faţă, putem spune că după circa trei ani de activitate, de proiecte intense, am îndeplinit toate criteriile calitative. Ne lipseşte un singur criteriu, cel cantitativ. Cred că upgradarea pieţei de capital la statutul de piaţă emergentă, adică echivalentul "investment grade" din alte zone, respectiv a titlurilor de stat, ar conduce la o creştere a valorii companiilor listate. Aceasta înseamnă că statul ar trebui să fie principalul interesat de a-şi creşte avuţia naţională, fiindcă, o mare parte din marile companii sunt deţinute majoritar de statul român. De asemenea, fondurile de pensii ar beneficia, şi aici discutăm de milioane de români care ar beneficia de o pensie privată mai mare, fiindcă valoarea activelor deţinute de fondurile de pensii listate la BVB va creşte. Deci cred că discutăm de un câştig pentru milioane de români, pentru statul român, evident, şi pentru piaţa de capital, iar acest lucru, evident, ar putea să conducă la o intensificare a volumului de tranzacţionare, inclusiv pe BVB.”
„Criteriul cantitativ necesar sperăm noi că va fi îndeplinit odată cu listarea Hidroelectrica (n.a. - producător de energie electrică în hidrocentrale). Credem în acest proiect, este un proiect de ţară. Decidenţii ne susţin şi sperăm din suflet să vedem listarea Hidroelectrica anul viitor, care va fi un element esenţial pentru upgradare", a continuat preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. La rândul său, Ludwik Sobolewschi, directorul general al bursei bucureştene, a arătat că trecerea la statutul de piaţă emergentă ar putea avea loc în luna septembrie a anului viitor şi că acest lucru depinde mai ales de listarea Hidroelectrica. La începutul lunii octombrie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara că listarea Hidroelectrica ar putea avea loc în cel mult şase luni şi poate fi una dintre cele mai profitabile listări pe care statul român le-a făcut vreodată.
Lucian Anghel: „Este ideal ca o economie să aibe cât mai multe surse de finanţare, iar piaţa de capital poate fi una dintre alternativele la finanţarea bancară. Peste un miliard de euro au fost finanţate prin intermediul obligaţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti în ultimii trei ani. Această intermediere a ajutat companii, a ajutat bănci, a ajutat primării pentru a-şi finanţa necesarul de fonduri şi cred că este un început bun din acest punct de vedere. Pentru a creşte ca dimensiune şi ca importanţă aici evident va trebui dezvoltată atât cererea cât şi oferta. Pe parte de cerere sunt cei care doresc să investească, discutăm atât de persoane fizice, române, cât şi de instituţii financiare - fonduri de pensii, cât şi de entităţi internaţionale, deci nu numai locale, ci şi internaţionale. Din punctul de vedere al creşterii cererii pentru investiţii în acţiuni, cred că Bursa de Valori Bucureşti, are un rol foarte important în ceea ce priveşte educaţia financiară, fiindcă este foarte important - poţi să faci o investiţie dacă eşti informat. Cred că bursa este unul dintre principalii piloni de dezvoltare a educaţiei financiare a României.”
În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituţii importante recunoscute internaţional, respectiv MCSI din Statele Unite ale Americii, S&P Dow Jones tot din Statele Unite ale Americii şi STOXX din Elveţia, evaluează piaţa de capital din România. „Criteriile care trebuie îndeplinite şi procesul de analiză sunt relativ similare şi se referă, în principal, la valoarea tranzacţiilor şi dimensiunea companiilor listate la bursă, precum şi accesul rapid al investitorilor la piaţa de capital şi modul în care aceştia pot cumpăra şi vinde acţiuni", a precizat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved