Pentru prepararea mâncării, în gospodăria tradiţională se folosesc vase din lut, smălţuite sau nesmălţuite.
Pentru prepararea mâncării, în gospodăria tradiţională se folosesc vase din lut, smălţuite sau nesmălţuite. Cele nesmălţuite sunt poroase şi, înainte de utilizare, acestea trebuie scufundate în apă şi lăsate astfel pentru circa 15 minute. Vasul nesmălţuit absoarbe apa şi, pe măsură ce se încălzeşte în cuptor, apa se transformă în vapori, ceea ce face ca prepararea ingredientelor din vas să se realizeze în suc propriu. Se spune că acest tip de vas provine de la ceramica utilizată de romani în bucătărie, aşa-numita "terra sigillata".
Avem nevoie de 6... 8 cartofi de dimensiune medie, de 2... 3 cepe de mărime mijlocie, de un gogoşar sau de un ardei gras, de o roşie. Putem adăuga mazăre, fasole păstăi, morcov, tăiat rondele. După ce am scos vasul din apă, punem în el un strat de cartofi tăiaţi în cubuleţe, apoi celelalte legume, ultimul strat fiind de ceapă tăiată solzişori. Pe acest pat de legume punem carnea de pui, preferabil pulpe sau pulpe superioare, după care acoperim vasul cu un capac, realizat din acelaşi material, lut nesmălţuit. Şi acest capac trebuie ţinut în apă pentru un sfert de oră. Introducem vasul cu capac în cuptorul rece şi, pornind de la minim, creştem treptat temperatura astfel încât după 45 de minute să ajungem la maxim. După circa o oră scoatem capacul şi lăsăm vasul încă un sfert de oră la foc mic până când pulpele încep să se rumenească.
Scoatem vasul din cuptor şi îl punem pe un fund de lemn, având grijă să nu supunem ceramica unui şoc termic care poate duce la deteriorarea vasului de lut. Porţionăm şi, abia după ce am pus în farfurii, adăugăm condimente şi sare. Puiul cu legume se poate servi alături de un pahar de vin alb, sec sau demisec.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved