Consiliul Concurenţei din România şi-a publicat, de curând, raportul anual de activitate. Faţă de anul trecut, raportul din 2016 arată că se observă accelerarea creşterii economice
Consiliul Concurenţei din România şi-a publicat, de curând, raportul anual de activitate. Faţă de anul trecut, raportul din 2016 arată că se observă accelerarea creşterii economice, şi faptul că această creştere economică se regăseşte şi în bunăstarea populaţiei. Pe de altă parte, persistă problemele care vizează birocraţia excesivă, barierele de reglementare sau calitatea infrastructurii şi a serviciilor publice. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu pentru Radio România: "Evoluţia economiei româneşti e pozitivă. Acum, în pozitivul acesta vedem lucruri care merg bine, cum au mers şi în alţi ani, cum au fost telecomunicaţiile. România are una dintre cele mai competitive pieţe, ceea ce se vede în calitatea serviciilor şi în preţul mic pe care îl pătesc consumatorii români faţă de alţi consumatori din statele Uniunii Europene. Iarăşi, pe zona bancară, vedem o anumită îmbunătăţire, chiar şi pe zona asigurărilor, excepţie făcând RCA-ul. În acelaşi timp, sunt şi zone care continuă să arate bine dar în care vedem o restrângere a concurenţei, şi aceasta ne preocupă. Aici e foarte important de remarcat sectorul alimentar, la care România stă bine faţă de alte state. Preţurile în România sunt în continuare substanţial mai mici decât în alte ţări din Uniunea Europeană, dar unde sunt probleme în zona comerţului alimentar sunt în aprobarea operaţiunilor de preluare: o companie cumpără o altă companie, pentru că în felul acesta dispar actori de pe piaţă, se restrânge concurenţa şi există riscul să crească preţurile pe care le plătesc consumatorii. Deci aceasta este lecţia pe care aş trage-o din evoluţia pe care o vedem din acest raport. Trebuie să fim şi mai circumspecţi atunci când autorizăm operaţiuni de concentrare economică pe zona comerţului alimentar şi sunt şi sectoare unde nu vedem îmbunătăţiri, în zona cimentului, care e o zonă cu puţini actori prezenţi pe piaţă."
Dar care este principala concluzie a raportului Consiliului Concurenţei? Bogdan Chiriţoiu: "Avem o evoluţie economică în general pozitivă, şi aceasta se vede şi prin faptul că reducerea de TVA, care a intrat în vigoare de la începutul anului, s-a transmis în cea mai mare măsură în preţurile plătite de consumator, ceea ce ne arată că, în majoritatea cazurilor, pieţele funcţionează bine."
2016 este un an în care se apropie de finalizare multe investigaţii ale Consiliului Concurenţei. Bogdan Chiriţoiu: "Ştim că va fi un an cu un număr foarte mare de investigaţii finalizate, deci vom trece de 20 de investigaţii finalizate, care sunt în domenii foarte diverse. Unele sunt pe faza de comercializare, vopseluri, centrale termice ş.a.m.d., dar avem şi cazul cel mai interesant din punctul de vedere al impactului economic - este cel privind comportamentul agenţilor din Portul Constanţa, cei care oferă servicii de pilotaj şi remorcaj. Acolo am dat şi cea mai mare amendă din acest an, dar mai important decât amenda cred că e efortul nostru de a ajuta la eficientizarea Portului Constanţa, sancţionând anumite comportamente, sperând să împingem activitatea portului, în sensul de a o face mai deschisă, mai ieftină, mai atractivă pentru operatorii internaţionali şi în felul acesta Constanţa să atragă un flux mai mare de mărfuri. Până la urmă, e cel mai important port al Uniunii Europene la Marea Neagră şi ţara noastră ar avea de câştigat dacă mai mulţi operatori internaţionali ar folosi Portul Constanţa pentru traficul de mărfuri, care după aceea, desigur, s-ar duce pe autostradă, pe şosele, spre vestul Europei, pe căi ferate, deci industria logistică din România ar avea de câştigat dacă reuşim să facem portul să funcţioneze mai bine."
Cu puţin timp în urmă, a fost lansat Monitorul Preţurilor, o platformă online care oferă posibilitatea cumpărătorilor să compare tarifele la produse alimentare de bază. În prima fază, platforma va fi testată timp de un an la nivelul Municipiului Bucureşti şi în Judeţul Ilfov, iar ulterior aceasta va fi lansată şi pentru magazilnele din ţară. Varianta-pilot a Monitorului Preţurilor cuprinde 128 de produse împărţite în 64 de categorii de produse. "Instrumentul e gândit să ajute consumatorii să afle preţul corect al coşului de consum la produse de bază. Platforma o privim ca pe un avantaj pentru consumatori şi sperăm ca aceasta să intensifice concurenţa între lanţurile de magazine care sunt participante", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Platforma, gestionată de Consiliul Concurenţei, este realizată cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al companiei de cercetări de piaţă Nielsen. Datele privind produsele și prețurile sunt transmise electronic de retailerii implicați în proiect, respectiv: Mega Image, Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Penny și Profi. Consumatorii pot accesa platforma la adresa www.monitorulpreturilor.info.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved