Un proiect pentru reducerea riscurilor și pentru îndepărtarea urmărilor unor fenomene meteo extreme a fost dezvoltat în cadrul cooperării transfrontaliere România - Serbia.
Totul se derulează în cadrul proiectului "Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat" finanțat prin Programul INTERREG IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia. Acesta este implementat de către Consiliul Județean Caraș-Severin în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență "SEMENIC" al Județului Caraș-Severin, Primăria orașului Vârșeț și Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență ADIVEST.
Proiectul a fost întârziat din cauza pandemiei de coronavirus, dar în ultimele luni s-a intrat în linie dreaptă și se vor atinge obiectivele propuse, spune Cristian Bîtea, managerul de proiect. Pe agenda ultimei întâlniri, la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, au fost dezbătute aspecte legate de stadiul achiziției de autospeciale și echipamente pentru intervenție la inundații, cursuri pentru scafandri, precum și realizarea unui studiu de cercetare în domeniul situațiilor de urgență.
Un alt subiect important abordat, a fost cel referitor la Campania de conștientizare a populației pentru prevenirea riscurilor de mediu și situații de urgență: "AJUTĂ-NE SĂ TE SALVĂM!" în cadrul căreia sunt elaborate mai multe materiale pentru informarea populației asupra diferitelor tipuri de riscuri de mediu, măsuri de prevenție corespunzătoare și răspunsul în cazul producerii acestora. Tot în cadrul acestei campanii, în 25 de localități din județele Caraș-Severin și Timiș se vor monta plăcuțe cu cod QR pentru semnalizarea riscurilor. Cristian Bîtea explică:
"În această perioadă se stabilesc detaliile de desfășurare a unor exerciții tactice în zona de frontieră România-Serbia, în domeniul situațiilor de urgență. Vor fi folosite echipamentele achiziționate prin proiect de către ISU Semenic și Orașul Vârșeț. Împreună cu partenerii, este demarată organizarea unor activități la care vor participa reprezentanți ai autorităților publice locale cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență româno-sârbe: ateliere de lucru/workshop-uri, toate acestea regândite în contextul interdicțiilor legate de pandemie. Totodată, elaborarea Studiului de cercetare în domeniul situațiilor de urgență pentru zona de frontieră este aproape finalizată.
Studiul include prognosticul pe termen lung al principalilor factori de risc din zona: precipitații, secetă, furtună, furtună, grindină, viscol, strat de zăpadă, indicele de evaporare, vânt etc., și, pe baza previziunilor acestor factori, ISU Semenic, ISU Banat și SVSU Vârșeț sunt organizate principalele acțiuni de prevenire, acțiune în caz de riscuri. În urma studiului privind riscurile transfrontaliere și prognosticul evoluției acestora în zona proiectului și desfășurării exercițiilor tactice, sunt începute demersurile pentru elaborarea a 4 metodologii comune de intervenție. Pornind de la aceste documente și activități, se va elabora Acordul de colaborare RO - SE care va fi transmis ministerelor celor două țări."
Campania de conștientizare a populației cu privire la situațiile de risc "AJUTĂ-NE SĂ TE SALVĂM!", este în plină defășurare în ambele părți ale graniței. Membrii echipei de lucru depun eforturi pentru a finaliza montarea unor panouri de semnalizare a riscurilor în județele Timiș, Caraș-Severin și Districtul Banatul de Sud din Serbia.
Platforma verde IT, este finalizată în partea sârbă și urmează a fi implementată și în România, în zona transfrontalieră cu implicarea ISU Semenic.
Proiectul a început în noiembrie 2019, este finanţat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia şi are o perioadă de implementare de 24 de luni.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved