Starea de alertă a fost prelungită în România, pe fondul pandemiei de coronavirus; Datele INS confirmă revenirea economiei României în trimestrul III din acest an; Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui ales al SUA;
Starea de alertă a fost prelungită în România, pe fondul pandemiei de coronavirus
Confruntată cu un număr considerabil de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, cifrat în fiecare zi în jurul valorii de 10 mii, România va rămâne în stare de alertă pentru cel puțin încă o lună. Decizia a fost adoptată, joi, de guvern, anterior premierul Ludovic Orban anunțând în parlament că nu doreşte instituirea altor restricţii decât cele în vigoare.
Din această săptămână, este obligatorie purtarea măștii atât în spațiile închise cât și în cele deschise, circulația pe timpul nopții este permisă doar pentru motive bine întemeiate pentru care trebuie prezentate documente justificative, școlile funcționează doar online, iar magazinele se închid la ora locală 21.
Măsurile de protecţie trebuie respectate pentru că doar aşa se poate obţine o scădere a numărului de cazuri noi de infectare, a reiterat președintele Klaus Iohannis. Șeful statului mai spune că măsurile instituite acum câteva săptămâni încep să dea rezultate, însă chiar şi aşa ele nu au fost suficiente, pentru că zilnic apar noi provocări.
Pe de altă parte, președintele crede că vaccinul anti-COVID va ajunge în România în primul trimestru al anului viitor, vaccinarea urmând să înceapă cu personalul medical, persoanele din prima linie. În ultimele două săptămâni a existat un risc de a intra pe o "progresie geometrică" în privinţa creşterii numărului de cazuri cu COVID-19, însă acum se constată o tendinţă de plafonare a acestui număr, potrivit premierului Ludovic Orban. Din rezultatele testărilor din ultimele zile constatăm că am oprit această creştere, ba chiar este o oarecare tendinţă de plafonare a numărului de cazuri, dar nu putem spune încă dacă am intrat pe platou, a declarat premierul. Mai multe localități, inclusiv municipii, au fost plasate în carantină, în această săptămână.
Pe de altă parte, angajații din domeniul sanitar, care au cerut, în repetate rânduri, beneficii financiare, echipamente de protecție și suplimentarea personalului implicat în tratarea pacienților cu COVID-19, au organizat proteste și au discutat cu reprezentanții Guvernului despre revendicările lor.
Datele INS confirmă revenirea economiei României în trimestrul III din acest an
Informaţiile la nivel macro din această săptămână confirmă scenariul revenirii economiei României în trimestrul al III-lea din acest an, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. El a precizat în ședința de guvern de joi că venitul mediu net pe luna septembrie a crescut cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar inflaţia, care a continuat să scadă la 2,1%, este cea mai mică din 2017 până în prezent. Florin Cîţu, care a prezentat datele legate de evoluţia economică, a mai spus că în România este a cincea lună de creştere a producţiei industriale, toate datele pozitive se văd şi la venituri, iar de aici va porni fundamentarea pentru rectificarea bugetară de săptămâna viitoare.
Datele prezentate vineri de INS confirmă declarațiile ministrului - România a consemnat o scădere economică de 6% în trimestrul III din 2020, raportat la perioada similară din 2019, însă faţă de trimestrul anterior din acest an a înregistrat o creştere de 5,6%. "Sunt semne bune. Sigur, nu trebuie să fim excesiv de optimişti, dar e clar că avem un trend de revenire şi acesta trebuie susţinut prin investiţii, prin absorbţie de fonduri europene, prin susţinerea companiilor, prin atragerea de investiţii private", a apreciat premierul Ludovic Orban.
Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui ales al SUA, democratul Joe Biden
Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui ales al SUA, democratul Joe Biden, în care apreciază că România, în calitate de partener strategic de încredere al Statelor Unite, rămâne ferm angajată să continue promovarea obiectivelor comune de securitate strategică, apărare și economice. Bucureștiul este ferm alături de Washington pentru a face față provocărilor actuale, de la sănătate la economie și schimbări climatice, și de la securitate la drepturile omului, scopul nostru fiind asigurarea unui viitor mai bun pentru popoarele noastre. În calitate de partener strategic al Statelor Unite și aliat în cadrul NATO, România rămâne angajată să își aducă aportul în ceea ce privește cheltuielile de apărare și să contribuie în continuare la securitatea, prosperitatea și reziliența comunității globale a democrațiilor, dă asigurări șeful statului.
"Aștept cu interes celebrarea, în 2021, a 10 ani de la Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii, adoptată în timpul mandatului dumneavoastră de Vicepreședinte", a mai spus președintele Klaus Iohannis .
MAE român acordă 250 de mii de euro pentru proiecte în sprijinul societăţii civile şi al presei independente din Republica Moldova
Ministerul de Externe de la București a decis să acorde o contribuţie voluntară de 250 de mii de euro pentru proiecte în sprijinul societăţii civile şi al presei independente din Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă). Contribuţia este alocată din bugetul pe anul acesta de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară şi va fi acordată prin Organizaţia Dotare Europeană pentru Democraţie, înfiinţată în 2013 de UE pentru consolidarea democraţiei şi drepturilor omului în vecinătatea Uniunii. Decizia face parte din politica României de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, țară în care, duminică, va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
În urma rezultatelor primului tur, de acum două săptămâni, alegerea se va face între candidatul pro-european Maia Sandu și actualul președinte pro-rus Igor Dodon. Ultima fază a campaniei electorale din Republica Moldova s-a desfășurat pe fundalul unei remanieri guvernamentale neaşteptate la Chişinău. Cinci miniştri din guvernul Chicu din partea Partidului Democrat au fost revocaţi din funcţii şi înlocuiţi cu persoane apropiate Partidului Socialiştilor. Decizia pune capăt coaliției de guvernare. Astfel, de facto guvernul este acum unul minoritar, deoarece la acest moment se bucură de susţinerea a doar 37 de deputaţi socialişti, în timp ce pentru majoritatea este nevoie de cel puţin 51 de voturi.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved