Reacții după incidentul din Polonia; România, tot mai aproape de Schengen; Date privind economia României; Cristina Neagu - cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene de handbal
Reacții după incidentul din Polonia
România este deplin solidară cu Polonia în aceste momente foarte dificile şi, în acelaşi timp, exprimăm condoleanţe pentru cele două victime omeneşti, care au apărut, din păcate, în urma acestui incident, a transmis Bucureştiul Varşoviei, la scurt timp după exploziile de marţi, de la graniţa cu Ucraina. Polonia a ridicat nivelul de alertă la anumite unităţi militare, iar, o zi mai târziu, ambasadorii NATO s-au întâlnit, la cererea Poloniei, în virtutea Articolului 4 din Tratatul Alianței.
Nu avem niciun semn că Rusia pregătește un atac deliberat împotriva NATO - a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, după reuniunea de urgență. Potrivit oficialului, explozia a avut loc după ce Rusia a lansat un atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei. De la începutul războiului ilegal al Rusiei în Ucraina, NATO și-a sporit vigilența pe flancul estic și monitorizăm situația - a adăugat Jens Stoltenberg.
Alianța continuă și să își întărească flancul estic. În România a sosit, în această săptămână, cel de-al doilea convoi cu tehnică militară franceză, constând într-o companie de tancuri Leclerc, care a ajuns în judeţul Braşov. Acest tip de tanc este considerat extrem de eficient în lupta terestră, cu o capacitate de a lovi cu precizie ţinte de la 4.000 de metri distanţă. Convoiul militar face parte din cele zece promise de Franța Bucureștiului, menite să întărească flancul estic al NATO. Primul convoi, cu transportoare blindate, a sosit în România pe 23 octombrie. Franţa a anunțat că va trimite la baza militară de la Cincu, în total, aproape 150 de vehicule de luptă cu armamentele, muniţia şi echipamentele aferente.
România, tot mai aproape de Schengen
Comisia Europeană a cerut Consiliului să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen. Referitor la România, Executivul comunitar a precizat că ţara are un management solid şi de înaltă calitate al graniţelor şi este implicată în cooperarea internaţională în materie de poliţie de frontieră. În plus, este activă pe două fronturi prioritare: combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării, subliniază Executivul comunitar. Se aşteaptă ca problema aderării celor trei state la spaţiul de liberă circulaţie să fie supusă la vot în Consiliul UE, la începutul lunii decembrie, pentru o decizie pozitivă fiind necesară unanimitatea. În această săptămână, o nouă echipă mixtă de experţi ai Comisiei şi unor state membre, printre care şi Olanda - care s-a opus constant aderării invocând chestiuni din sfera judiciară - a venit în România pentru a evalua stadiul pregătirii pentru aderarea la Schengen.
Date privind economia României
Economia României a crescut în toamna acestui an, dar într-un ritm mai lent, relevă datele publicate în această săptămână de INS. Acestea au evidenţiat o creştere cu 4% în trimestrul al III-lea faţă de perioada similiară din 2021. Este cea mai ridicată creştere economică din Uniune raportată la trimestrul anterior, la egalitate cu cea înregistrată de Cipru, celelalte state consemnând creşteri situate sub un procent sau chiar scăderi.
Premierul Nicolae Ciucă dă asigurări că România nu este în pericol să intre în recesiune economică şi spune că datele de acum arată foarte clar că există premisa ca la sfârşitul anului România să aibă o creştere economică în jur de 5%, iar pentru anul viitor o creştere economică în jur de 1,5%.
Şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a declarat încrezător că economia României va înregistra anul viitor doar o încetinire a creşterii şi nu o recesiune tehnică, subliniind, insă, că aceste evoluţii depind de capacitatea Guvernului de a atrage bani europeni. Banca Națională, care a prezentat Raportul trimistrial privind inflaţia, a majorat la 16,3% prognoza acestui indicator pentru finalul acestui an şi la 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, urmând ca în septembrie 2024 inflația să se reducă la aproximativ 4%.
A doua rectificare bugetară din acest an
Guvernul de la Bucureşti a aprobat joi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, alocând fonduri suplimentare pentru a acoperi cheltuielile obligatorii, cele de bună funcţionare, plata salariilor şi cheltuielile de asistenţă socială. În acest proiect se regăsesc şi fondurile necesare atât pentru derularea proiectelor europene, cât şi pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor statului, până la finalul acestui an. Cei mai mulţi bani primesc Ministerele Finanţelor, Muncii, Agriculturii şi Economiei. Potrivit proiectului adoptat de executiv, pierd bani instituţii-cheie, cum ar fi Ministerele Energiei, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii şi cel al Transporturilor.
Cristina Neagu - cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelor Europene de handbal
Două jucătoare române, Cristina Neagu şi Crina Pintea, au fost nominalizate în ancheta care stabileşte echipa ideală a Campionatului European de handbal feminin din acest an, competiţie găzduită de Macedonia de Nord, Muntenegru şi Slovenia şi care se va încheia duminică. Cristina Neagu este propusă pentru postul de inter stânga, iar Crina Pintea candidează pentru postul de pivot. Neagu a anunţat, joi, că ediţia de anul acesta a Campionatului European a fost ultima din cariera sa şi că nu s-a încheiat aşa cum şi-ar fi dorit, după ce echipa a terminat turneul final pe locul 12. În urma turneului final, cu 303 goluri, Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Campionatelelor Europene, atât la feminin, cât şi la masculin.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved