Sumar: Noi măsuri anti-Covid în România, pe fondul valului 4; Achiziția de vaccinuri anti-Covid anchetată de DNA; Compania de asigurări City Insurance, în faliment; Președintele României la ONU
Noi măsuri anti-Covid în România, pe fondul valului 4
Certificatul verde Covid a devenit, prin Hotărâre de Guvern, obligatoriu și în România, în localităţile cu incidenţa cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Documentul atestă vaccinarea, rezultatul negativ la testare sau trecerea prin boală şi este obligatoriu la spectacole, cinema, competiţii sportive, nunţi sau botezuri. În plus, în cinematografe sau teatre, accesul publicului este permis până la 50% din capacitate. În baruri, cluburi şi discoteci, limita este de 30%, iar la mitinguri de cel mult 100 de persoane. Pe fondul creșterii zilnice a cazurilor de infectare cu Sars-CoV-2, România trece din zona verde în cea galbenă Covid. În fiecare zi, tot mai multe localități anunță că intră în scenariul roșu, iar localnicilor le sunt impuse restricții suplimentare în funcție de rata de infectare. De asemenea, numărul în creștere al bolnavilor din secţiile de terapie intensivă determină autorităţile să caute soluţii pentru suplimentarea paturilor. În acest context, vaccinarea, cu mult sub așteptări, dă semne că ar înregistra un reviriment, fiind depăşit pragul de 10 milioane de doze administrate. Specialiștii au decis că este oportună administrarea, începând din 28 septembrie, și a dozei a treia de vaccin anti-Covid persoanelor vulnerabile sau angajaților din sistemul sanitar și din învățământ.
Achiziția de vaccinuri anti-Covid anchetată de DNA
Direcția Națională Anticorupție de la București verifică felul în care România a achiziţionat vaccinurile anti-Covid. Există suspiciuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dar nicio persoană nu are calitatea de suspect ori inculpat, urmărirea penală desfăşurându-se 'in rem' (cu privire la faptă). Fostul ministru al Sănătăţii timp de aproximativ cinci luni, Vlad Voiculescu, afirmă că decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de premierul Florin Cîţu, fără a ţine cont de opinia Ministerului. România a comandat prea multe doze şi a fost nevoită să vândă sau să doneze din ele pentru că, altfel, ar fi expirat - mai spune ex-ministrul. Premierul dă vina, în schimb, pe Vlad Voiculescu, care ar fi semnat inclusiv pentru cumpărarea unui ser neomologat. La o populație sub 20 de milioane, la jumătatea lunii iulie, Florin Cîțu declara că România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin pentru mai mulți ani. Din cele 18,5 milioane de vaccinuri primite deja, aproape 2,1 milioane au fost donate și peste 2,2 milioane vândute. Aproape 750 de mii de doze au expirat, iar alte circa 178 de mii au termen de valabilitate 31 octombrie.
Compensarea facturilor la energie şi gaze
Dată fiind creșterea exorbitantă a prețurilor laenergie electrică şi gaze naturale, de la 1 noiembrie, facturile vor fi compensate atât pentru consumatorii casnici, cât şi non-casnici din România. Vor fi avute în vedere inclusiv IMM-urile şi companiile mici, care nu au aceeaşi putere de negociere ca o firmă mare. Între timp, PSD, în opoziție, a depus în Parlament un proiect de lege care vizează susţinerea IMM-urilor pentru a face faţă scumpirilor. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a explicat că documentul prevede fie un mecanism de compensare a facturilor cu 50%, fie posibilitatea deducerii din impozitul pe profit, pe o anumită perioadă, pentru cei fără restanţe la plata contribuţiilor către stat.
Compania de asigurări City Insurance, în faliment
Şoferii care trebuie să îşi repare maşinile în baza unei poliţe RCA emise de compania City Insurance vor fi despăgubiţi mai repede prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, ei nu mai trebuie să aştepte până ce instanţa va declara definitiv falimentul fostului lider de pe piaţa asigurărilor românești. Procurorii au deschis mai multe dosare legate de recenta intrare în procedură de faliment a companiei City Insurance. Sunt acuzaţii de delapidare, spălare de bani şi fals informatic. Răspunsuri vor şi parlamentarii despre cum a fost posibilă o nouă prăbuşire pe piaţa asigurărilor auto, după ce, în România, în urmă cu câțiva ani, alte două companii - Carpatica şi Astra - au avut aceeași soartă. Comisia economică a Senatului a chemat la audieri mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor din domeniu.
Președintele României la ONU
La New York, în fruntea delegaţiei României la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU, preşedintele Klaus Iohannis a susținut o intervenție în cadrul căreia a declarat că este nevoie de o abordare inovatoare pentru a răspunde, simultan, la o gamă largă de provocări interdependente, precum sănătatea, schimbările demografice, migraţia, resursele limitate, schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii, sărăcia extremă şi foametea.La summitul privind coordonarea răspunsului internaţional împotriva Covid-19 organizat la iniţiativa preşedintelui american Joe Biden, Klaus Iohannis şi-a exprimat susţinerea pentru un acces echitabil al ţărilor lumii la vaccinuri, terapii şi diagnostice. Apoi, în cadrul evenimentului "Acţiune transformatoare pentru natură şi oameni", președintele român s-a pronunţat pentru mobilizarea de noi resurse de finanţare pentru natură. Tot la New York, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu secretarul general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, și cu reprezentanţii organizaţiilor evreieşti din Statele Unite.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved