Vaccinarea - "singura cale de a pune capăt pandemiei"; Discuții privind Planul Național de Redresare și Reziliență; Protecție pentru muncitorii români din străinătate; CSAT - discuţii privind Marea Neagră şi Afganistanul
Vaccinarea - "singura cale de a pune capăt pandemiei"
Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut, marți, din nou, apel la populație să se vaccineze, apreciind că aceasta este singura cale de a pune capăt pandemiei. Vaccinarea cât mai multor români înseamnă eliminarea restricțiilor și revenirea la normalitate - a declarat șeful statului. La rândul său, premierul Florin Cîţu a reafirmat că ţinta Guvernului o reprezintă cinci milioane de români vaccinaţi la 1 iunie şi din acel moment se va putea discuta altfel despre revenirea la normalitatea.
Florin Cîţu: "Pentru noi nu există altă cale. Singura soluţie, dacă vrem să mergem iar la concerte, dacă vrem să avem evenimente în familie, dacă vrem să mergem în vacanţă în străinătate, dacă vrem să mergem în vacanţă în România, dacă vrem să mergem la restaurant, toate lucrurile pe care le făceam înainte, la cinematograf, la teatru, trebuie să ne vaccinăm. Campania aceasta de vaccinare este o campanie pentru viaţă, pentru noi, pentru a reveni la normalitate".
La rândul său, Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021 a avut o nouă şedinţă în care a evidențiat necesitatea adaptării măsurilor de relaxare treptată în funcţie de specificul fiecărui domeniu de activitate. De asemenea, grupul a discutat despre redeschiderea progresivă a sectorului ospitalităţii, pe măsură ce avansează campania de vaccinare. Între timp, au fost deschise mai multe centre de tip drive - through în țară și sunt anunțate altele, unde oamenii se pot vaccina fară programare. Mai mult, în perioada 7-9 mai va fi organizat în capitală un maraton al vaccinării anti-COVID, care în alte orașe a fost un succes. În prezent sunt active circa o mie de centre de vaccinare, cu o capacitate de peste 120.000 de persoane imunizate/zi. Între timp, rata de incidenţă a noilor cazuri de COVID a scăzut în aproape toată țara și în această săptămână au început să fie eliminate o parte din restricții. Scade atât numărul persoanelor aflate la Terapie Intensivă, cât și al celor care își pierd viața în urma infectării. Mai mult, din totalul românilor care s-au îmbolnăvit de la începutul pandemiei, peste 90% s-au vindecat.
Discuții privind Planul Național de Redresare și Reziliență
Coaliţia de guvernare de la București a agreat un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu proiecte în valoare de 29 de miliarde de euro. Planul va fi prezentat la Bruxelles începând din 10 mai, când vor avea loc negocierile finale cu reprezentanţii Comisiei Europene. Premierul Florin Cîţu a anunțat că nu se va renunţa la niciun proiect, dar va fi redusă finanţarea anumitor linii de investiţii, după ceRomânia a primit observații de la CE mai ales în ceea ce privește proiectele referitoare la irigații, la extinderea rețelelor de gaze și autostrăzi. Şeful executivului a menţionat că nu există probleme în negocierile cu Comisia, dar reprezentanţii europeni au cerut mai multe detalii despre planul românesc. La rândul său, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, a declarat "că discuţiile continuă pe toate componentele", iar "Comisia Europeană are genul acesta de dialog cu toate statele membre".
Cristian Ghinea: "Încercăm să închidem cât mai multe dintre observaţiile Comisiei, inclusiv alocările au fost rearanjate în funcţie de observaţiile Comisiei. Cât privește proiectele prioritare pentru noi, chiar dacă Comisia are momentan altă opinie, mergem mai departe". Potrivit ministrului, mai multe țări urmează să depună Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă după 30 aprilie, termenul limită stabilit de Comisie. Din parteaComisiei Europene, vicepresedintele Margrethe Vestager a anunțat că a avut o întâlnire "constructivă" cu ministrul român pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dând asigurări că "au fost făcute progrese".
Protecție pentru muncitorii români din străinătate
La propunerea Ministerului Muncii, Guvernul de la București a adoptat o ordonanţă de urgenţă care îi va proteja mai bine pe românii care muncesc în străinătate. Actul normativ prevede noi obligații pentru agenții de plasare a forței de muncă în străinătate și a furnizorilor de servicii de profil, pentru protecția suplimentară a cetățenilor români. Este vorba despre efectuarea în mod gratuit a activităţii de mediere a românilor în vederea angajării în străinătate si încheierea contractelor în formă scrisă şi în limba română.Totodată, contractul trebuie pus la dispoziţia lucrătorului român înainte de plecarea acestuia din țară. Ministrul muncii, Raluca Turcan, a amintit că și firmele de transport trebuie să respecte anumite cerinţe:
"În momentul în care se preiau de către agenţiile de transport români care pleacă să muncească în străinătate, aceştia să fie grupaţi în funcţie de locul de muncă pe care şi-l aleg. De asemenea, în momentul în care preiau angajaţi pentru o anumită ţară, să fie lăsaţi la punctul de destinaţie al angajatorului". Actul normativ aprobat de executivul de la București înăsprește sancțiunile aplicate în cazul nerespectării legii.
CSAT - discuţii privind Marea Neagră şi Afganistanul
România își va retrage forţele din Afganistan coordonat cu ceilalţi membri NATO, începând cu data de 1 mai 2021. Toţi cei 615 militari şi peste 80 de tone de materiale şi elemente de logistică se vor extrage cu aeronave militare naţionale şi ale coaliţiei, a anunțat Administraţia Prezidenţială la finalul şedinţei de marți a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Retragerea va fi etapizată şi se va derula pe parcursul următoarelor luni. În misiunea antiteroristă din Afganistan, inaugurată la scurt timp după atentatele de pe 11 septembrie 2001 din Statele Unite, 27 de militari români au căzut la datorie. În cadrul şedinţei CSAT s-a mai decis ca, pe linie NATO, România să continue promovarea demersurilor care să conducă la consolidarea suplimentară a posturii aliate în țară şi în regiune, într-o manieră responsabilă, conformă dreptului internaţional. În plus, preocupată de recenta masare a trupelor ruseşti la frontiera răsăriteană a Ucrainei, România este interesată de soluţionarea conflictelor prelungite din jurul Mării Negre, iar Ministerul de Externe de la București a demarat în acest sens unele iniţiative la nivelul UE - mai precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved