Sumar: Despre SRI; Cinci luni de la tragedia din "Colectiv"; Încă un torţionar condamnat; Prezentarea raportului "AmCham"
Despre SRI
Şeful statului, Klaus Iohannis, a declarat că SRI este un partener respectat şi credibil în comunitatea de informaţii euro-atlantică şi că acesta contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune. La prezentarea bilanţului SRI pe 2015, preşedintele Iohannis a lăudat, între altele, contribuţia instituţiei în lupta împotriva corupţiei şi a reţelelor de evaziune fiscală şi crimă organizată. SRI şi-a făcut datoria pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate, a conchis şeful statului. La rându-i, directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că, anul trecut, aproape 350 de persoane cu risc terorist au fost expulzate sau nu au fost primite în ţară. Printre provocările instituţiei, a spus el, se număra valul de refugiaţi, agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei şi lipsa de predictibilitate a Rep.Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă), ultimele două vecine cu România. Lipsa de transparenţă se numără printre restanţele SRI, a recunoscut Hellvig. Pe de altă parte, Serviciul a anunţat că investighează, împreună cu partenerii occidentali, folosirea în zone în care activează organizaţii teroriste a unor cartele preplătite din România. SRI, care susţine deschis ideea că titularii cartelelor trebuie să-şi dezvăluie identitatea la achiziţie, a precizat ca acestea au fost folosite în ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană. După recentele atentate sângeroase care au avut loc la Bruxelles, premierul român, tehnocratul Dacian Cioloş, a afirmat că astfel de cartele prepay au fost folosite în pregătirea unor atacuri în Uniunea Europeană.
Cinci luni de la tragedia din "Colectiv"
La cinci luni de la tragedia din clubul bucureştean "Colectiv", cele 64 de victime au fost comemorate de rude, prieteni şi supravietuitori. În privinţa modului în care a fost organizată intervenţia de urgenţă în noaptea dramei, Corpul de Control al premierului a făcut un raport în care a constatat că s-a acţionat necorespunzător. Totuşi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a apreciat că mai multe date din raportul guvernamental nu corespund cu informaţiile existente şi sunt în răspăr cu diferite acte normative care reglementează proceduri naţionale sau internaţionale în astfel de cazuri. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii Corpului de control, că ia în calcul o eventuală demisie, în cazul în care premierul Dacian Cioloş îi cere acest lucru. Între timp, Tribunalul Bucureşti a decis ca cei trei patroni ai clubului "Colectiv" să fie cercetaţi sub control judiciar. Anterior, aceştia s-au aflat în arest la domiciliu.
Încă un torţionar condamnat
Comandantul coloniei de muncă de la Periprava din perioada 1958 - 1963, Ion Ficior, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru crime împotriva umanităţii. Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată. El a fost trimis în judecată în 2014, fiind acuzat că în perioada în care a condus colonia de muncă a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici. Potrivit anchetatorilor, deţinuţii nu au beneficiat de asistenţă medicală şi medicamente, au fost lipsiţi de hrană şi încălzire şi erau supuşi la numeroase pedepse, fiind torturaţi fizic şi psihic. Procurorii susţin că regimul impus de acesta nu asigura sub nicio formă condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, în condiţiile in care sentinţele depăşeau zece ani. Peste 100 de deţinuţi şi-ar fi pierdut viaţa. Instanţa a mai dispus degradarea militară a lui Ion Ficior şi obligarea lui la plată, în solidar cu Statul român, a peste 300 de mii de euro, ca daune morale. Într-un caz similar, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat (sud-est), Alexandru Vişinescu, a fost condamnat definitiv, recent, tot la 20 de ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de infracţiuni similare.
Prezentarea raportului "AmCham"
La Bucureşti a fost prezentat, săptămâna aceasta, Raportul de Competitivitate elaborat de Camera de Comerţ Româno-Americană. Raportul recunoaşte creşterea economiei româneşti în clasamentele globale ale competivităţii, însă semnalează decalajul încă foarte mare faţă de media UE. Printre indicatorii care au înregistrat progrese faţă de ediţia din 2011 a raportului se numără lupta împotriva corupţiei si gradul de conectare la Internet. Documentul identifică domenii care necesită o intervenţie rapidă din partea autorităţilor, între care sănătatea, educaţia, infrastructura, evoluţia demografică si exodul de inteligenţă. Prezent la lansare, vicepremierul Costin Borc a apreciat că astfel de rapoarte ajută Guvernul să-şi îmbunătăţească activitatea.
Gala Premiilor Gopo
Lungmetrajul "Aferim!", în regia lui Radu Jude, a fost marele câştigator al celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo, ce premiază excelenţa în cinematografia românească. Pelicula a câştigat toate cele 12 categorii la care a fost nominalizată, între care cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban).Ioana Flora a fost desemnată cea mai bună actriţa într-un rol principal, pentru interpretarea din "Acasă la tata", în regia lui Andrei Cohn. Premiul pentru debut a fost câştigat de Nicolae Constantin, pentru prestaţia din filmul "Lumea e a mea", al lui Nicolae Constantin Tănase.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved