Joi, 6 septembrie, ICR Lisabona celebrează Ziua Limbii Române printr-un eveniment care va oferi publicului portughez ocazia de a cunoaște mai bine România, dintr-o perspectivă complexă, pluridisciplinară.
Joi, 6 septembrie, ICR Lisabona celebrează Ziua Limbii Române printr-un eveniment care va oferi publicului portughez ocazia de a cunoaște mai bine România, dintr-o perspectivă complexă, pluridisciplinară. Participanții vor putea asista la cursuri cu tematici diverse. Printre subiectele abordate se vor regăsi noțiuni generale despre limba română, istoria și mitologia României, 100 de ani de la Marea Unire, evocări ale unor importante personalități românești, lecții demonstrative de artă culinară cu degustare și informații turistice despre România. Cursurile vor fi susținute de Prof. Dr. Simion Doru Cristea şi Prof. Rodica-Adriana Covaci.
În perioada 8-9 septembrie, Flotila 'România Centenar' - alcătuită din ambarcaţiunile ''Dobrogea'', ''Basarabia'', ''Bucovina'', ''Transilvania'', ''Moldova'' şi ''Muntenia'' - participă la Festivalul Tamisei de la Londra. Bărcile au fost construite la Tulcea, în atelierul Geneza, singurul din România care încă mai păstrează meşteşugul marangozeriei (construcţia şi reparaţia bărcilor tradiţionale). Pe 9 septembrie le va fi prezentata londonezilor o expoziţie cu obiecte şi meşteşuguri tradiţionale din România.
În perioada 8-30 septembrie 2018, în galeria Slop din turnul castelului Bled, din Slovenia, vor fi expuse picturile artistului plastic Felix Aftene, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România - filiala Iaşi. Vernisajul expoziției "Reminescențe"va avea loc pe 8 septembrie în prezența artistului. Expoziția organizată de Ambasada României la Ljubljana în colaborare cu Institutul Cultural Român și Institutul cultural din Bled este parte a seriei de evenimente de diplomație publică ce marchează Centenarul Marii Uniri. Expoziția este o colecție de lucrări, părți din trei serii consecutive: "Apă, Aer, Foc, Pământ", "Taxidermia" și "Memoria spațiului 1". Colecţia care a fost prezentată în galerii și spații muzeale europene, este un grandios proiect realizat în Iași, orașul în care Aftene trăiește și lucrează, redeschizând, virtual, un muzeu închis într-un muzeu închis - și a cărei istorie merită povestită, chiar dacă pe scurt. Clădirea istorică în care se găsea Muzeul de Istorie Naturală din Iași a fost închisă pentru restaurare, astfel închizându-se și muzeul, pentru care a fost imposibilă găsirea unui spațiu alternativ de funcționare. Aftene a realizat un film în acest muzeu închis, în care - ca de multe alte ori, s-a folosit drept model-actant-personaj simbolic, dupa care a pictat o intreagă serie de lucrări, prezentând apoi în premieră întregul proiect, pictură și film, într-un alt spațiu simbolic și temporar închis publicului, șantierul Palatului Culturii, închis la acel moment, care adăpostește Muzeul de Artă. Proiectul a reușit ceea ce puține proiecte artistice reușesc - să stârnească interesul unui public extrem de numeros, interesat nu doar de artă, ci și de istorie, de arhitectură, de identitate urbană, de felul în care arta poate restaura un spațiu virtual în memoria colectivă.
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa la un turneu literar în Spania, în perioada 28 septembrie - 4 octombrie, care va include oraşele Mallorca, Madrid şi Bilbao. Cu acest prilej, va avea loc lansarea în limba spaniolă a primului volum din trilogia Orbitor, Aripa stângă. Pe 28 septembrie, Mircea Cărtărescu va primi Premiul internaţional pentru literatura "Formentor de las Letras", în cadrul unui eveniment desfăşurat la Mallorca. Cotidianul spaniol El Pais nota că Mircea Cărtărescu a primit acest premiu""în semn de recunoştinţă pentru opera sa destinată să impulsioneze transformarea radicală a conştiinţei umane", conform deciziei juriului. În cadrul turneului spaniol s-au organizat mai multe întâlniri ale scriitorului român cu scriitori şi cititori, români şi spanioli. Mircea Cărtărescu este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. A publicat mai multe volume de poezie şi proză.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved