Lotul olimpic al României a obţinut o medalie de aur şi trei de argint la cea de-a 13-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului care s-a desfăşurat, în perioada 26 august - 3 septembrie, în Coreea de Sud.
Expoziția "Oglindiri" a pictorului Valeriu Mladin este deschisă în perioada 5 septembrie - 18 octombrie la Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona. Manifestarea cuprinde 36 de picturi de mari dimensiuni în ulei pe pânză și acryl pe pânză și 10 printuri, opere realizate special pentru expoziția de la Lisabona şi care explorează critic motivul oglindirii. Valeriu Mladin s-a născut în 1958 la Lipova, în judeţul Arad, şi este unul dintre cei mai importanți artiști vizuali români contemporani. În prezent, este lector universitar la catedra de Foto-Video-Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București. Artistul şi-a prezentat creaţiile în multe expoziţii organizate în ţară şi peste hotare în Italia, Belgia, Austria, Ungaria, Republica Moldova şi Japonia. Cele mai multe dintre lucrările sale se concentrează asupra relaţiei dintre pictură, fotografie şi expresia figurii umane.
Expoziția de fotografie "Transilvania 2019" va fi deschisă pe 6 septembrie la Galeria și Centrul pentru Creație Plastică din Toruń, în Polonia, în cadrul unui proiect al cărui partener este Institutul Cultural Român de la Varșovia. Expoziția prezintă și rezumă cele 192 de lucrări expuse la ediţia a 13-a a evenimentului intitulat "Întâlnirile Fotografilor Polonezi - Transilvania 2019" și este rodul muncii a zece fotografi din ţara gazdă. Aceştia au vizitat şi fotografiat, în perioada 9-16 iunie 2019, satele, orașele și orășelele din județul Hunedoara, iar la final s-au arătat încântaţi de ce au văzut şi au descris Transilvania drept cea mai interesantă parte a României. Expoziţia de la Toruń va rămâne deschisă până pe 8 octombrie.
Biblioteca Metropolitană Bucureşti inaugurează, în perioada 5 - 6 septembrie 2019, prima Colecție de carte românească din cadrul Bibliotecii San Francesco della Vigna, din Veneția. Biblioteca bucureşteană, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va transfera gratuit, pentru românii stabiliți în Italia, cărți preponderent religioase, dar și volume de beletristică și cărți istorice. Transferul are loc ca urmare a semnării unui protocol de colaborare între Biblioteca Metropolitană București și Biblioteca San Francesco della Vigna. La inaugurarea colecției vor avea loc evenimente care contribuie la promovarea valorilor culturale românești în comunitatea din zonă, precum şi un schimb de experienţă între cele două instituţii. Totodată, pe 6 septembrie, va avea loc o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor românești din zona Veneției, în cadrul căreia se va discuta posibilitatea înfiinţării de colecţii de carte românească şi în alte oraşe ale Italiei.
Lotul olimpic al României a obţinut o medalie de aur şi trei de argint la cea de-a 13-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului care s-a desfăşurat, în perioada 26 august - 3 septembrie, în Coreea de Sud. Aurul a fost câştigat de Constantin-Petrişor Ciauşescu de la Colegiul Naţional "Gib Mihăescu" din Drăgăşani. Eva-Maria Savin, de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Bucureşti, Ştefan Dimitriu, de la Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" din Braşov şi Gabriel-Darius Mardaru de la Colegiul Naţional "Mircea ce Batrân" din Constanţa, şi-au adjudecat medaliile de argint. Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului este o competiţie în cadrul căreia concurenţii susţin individual o probă teoretică şi una practică. La ediţia din acest an au participat 163 de elevi din 41 de ţări.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved