La cea de-a 71-a ediție a Festivalului de film de la Cannes, care va avea loc între 8 și 19 mai, România continuă să fie prezentă în selecțiile oficiale şi paralele, iar ICR Paris susține prezența acestora.
La cea de-a 71-a ediție a Festivalului de film de la Cannes, care va avea loc între 8 și 19 mai, România continuă să fie prezentă în selecțiile oficiale şi paralele, iar ICR Paris susține prezența acestora. Este vorba despre co-producția franco-belgiană 'Seule à mon mariage' de Marta Bergman (de origine română) în programarea ACID sau scurtmetrajul 'Albastru şi rosu, în proporții egale' realizat de Georgiana Moldoveanu în selecția oficială Cinéfondation. Programul "Romanian Short Waves" care din 2008 prezintă la Cannes 120 minute de scurtmetraje româneşti cuprinde, în acest an, 14 producţii. Alte trei scurtmetraje vor fi prezente în cadrul selecției "Short Film Corner". Cristian Mungiu patronează, la invitația Institutului francez, cea de-a zecea ediție a programului "La Fabrique Cinéma" - program realizat în colaborare cu Festivalul de la Cannes şi care susține cineaştii şi producătorii țărilor emergente.
ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Argentina, participă la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului de Film European, prin proiectarea filmului Fixeur (2015) de Adrian Sitaru în diferite oraşe din Argentina şi Paraguay, în perioada mai - august. Organizat de Delegația Uniunii Europene în Argentina, cu sprijinul Institutului Francez și a reprezentanțelor culturale și diplomatice europene reprezentate la Buenos Aires, festivalul s-a impus deja în agenda locală, incluzând aproximativ 15 filme anual. Deoarece tema festivalului este "Europa Astăzi", s-a propus proiectarea filmului "Fixeur", apreciat de critica europeană, fiind şi propunerea României pentru nominalizarea la Premiile Oscar (2018) pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Filmul spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.
Institutul Cultural Român Tel Aviv și Ambasada României în Israel participă, între 7 - 14 mai, la manifestările dedicate celebrării Zilei Europei (9 mai) în Israel organizate la Universitățile din Ierusalim. România este prezentă printr-un stand de informare, unde sunt oferite materiale informative de interes general, sunt aduse în atenţia studenţilor israelieni oportunităţile de studiu în România, precum şi programul Lectoratului de limbă română de la Universitatea din Tel Aviv. Prima zi a cuprins evenimentul "Eurofest" - organizat anual de Forumul European, la Universitatea Ebraică din Ierusalim. De asemenea, a fost organizat un panel internațional cu tema "Open Skys" la care au participat unii ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene.
Tot cu ocazia Zilei Europei, Institutul Cultural Român de la Viena organizează un recital al pianistei Adriana Paler - Nicolescu. Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, marcând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. Intrarea la evenimentul din Viena este liberă.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved