La 150 de ani de la sosirea lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen în România, de la întemeierea Dinastiei Regale şi de la promulgarea Constituţiei din 1866, Ambasada României în Regatul Spaniei si ICR la Madrid marchează acest moment istoric, pe 13 mai.
La 150 de ani de la sosirea lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen în România, de la întemeierea Dinastiei Regale şi de la promulgarea Constituţiei din 1866, Ambasada României în Regatul Spaniei împreună cu reprezentanţa Institutului Cultural Român la Madrid marchează acest moment istoric, pe 13 mai, printr-un concert extraordinar susţinut de Cvartetul Enesco, la Palatul Regal din Madrid. Aniversarea este dublată de celebrarea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei. Cvartetul Enesco, numit de presa de specialitate spaniolă drept unul din cele mai semnificative din panorama muzicală actuală, este format din Constantin Bogdănaş şi Florin Szigeti - vioară, Vladimir Mendelssohn - violă şi Dorel Fodoreanu - violoncel.
La Iaşi şi la Chişinău va
avea loc, în perioada 17-20 mai, a 8-a ediţie a
Festivalului Internaţional de Poezie 'Grigore Vieru'. Pe 17 şi 18 mai, Festivalul se va desfăşura la Iaşi.
La Chişinău, Festivalul va debuta pe 19 mai cu depunerea de flori şi cu un
recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru din Grădina Publică 'Ştefan cel
Mare şi Sfânt'. Programul va mai cuprinde, între altele, medalionul
literar-artistic 'Acum şi în Veac', organizat de Biblioteca Municipală 'B.P.
Hasdeu'. În Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va
desfăşura simpozionul ştiinţific 'Grigore Vieru în posteritate', iar la Teatrul
Republican de Păpuşi 'Licurici' - Gala Premiilor Festivalului. Totodată, va
avea loc un spectacol de muzică şi poezie susţinut de Mihai Ciobanu, artist al
poporului, Fanfara Poliţiei de Frontieră, Studioul muzical-coral 'Lia-Ciocârlia'
şi poeţii invitaţi la Festival.
Institutul Cultural Român de la Lisabona anunţă următoarele sale evenimente: în perioada 12-17 mai are loc a 5-a ediţie a Conferinţelor dedicate Studiilor Româneşti la Universitatea din Lisabona; între 13 mai şi 19 iunie, la sediul ICR, este programată expoziţia de pictură digitală şi desen "Cruda feerie"/ "Desprinderea" a artistei Laura Covaci.
Guvernul a felicitat, miercuri, într-o postare pe Facebook, lotul olimpic de chimie al României, care a cucerit şase medalii - două de aur, două de argint şi două de bronz - la a 50-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie 'D. Mendeleev', desfăşurată în perioada 1 - 8 mai, la Moscova. La ediţia jubiliară din acest an a Olimpiadei au participat 120 de elevi din 19 ţări.
Concursul internaţional de cântec 'Vocea Lumii' aduce, pe 14 şi 15 mai, la Bucureşti, copii din lumea întreagă. Concurenţii sunt din 14 ţări - SUA, Germania, Belarus, Brazilia, Filipine, Africa de Sud, Georgia, Kazakhstan, Macedonia, Nigeria, România, Rusia, Slovenia şi Senegal. Un juriu internaţional va alege câştigătorul concursului. România va fi reprezentată de Bianca Niţă, 16 ani, elevă la Liceul de artă 'Regina Maria' din Constanţa. În cadrul aceluiaşi eveniment, va avea loc şi un Concurs de cântec în limba turcă, la care vor participa copii din Albania, Azerbaijan, Bosnia Herţegovina, Indonesia, Franţa, Kazakhstan, Madagascar, Mozambic, Paraguay, România, Tadjikstan, Tunisia şi Ucraina.
Peste 30 de trupe şi artişti din ţară şi din străinătate vor evolua la
'HeyDay' - festivalul internaţional de trupe tribute din România. Organizat la
Bucureşti, în perioada 27 - 29 mai, evenimentul se află la prima ediţie. Artişti
din Marea Britanie, Italia şi România vor reinterpreta piese celebre din
repertoriul Led Zeppelin, Beatles, Metallica, Guns N'Roses, Michael Jackson,
Nirvana, U2, Rihanna, Amy Winehouse şi Adele. Organizatorii îşi doresc
să includă Bucureştiul pe lista oraşelor de
renume din Europa care găzduiesc unele dintre cele mai mari festivaluri de
tribute din lume.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved