nstitutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' la Chişinău continuă seria expoziţiilor itinerante, destinate cunoaşterii şi promovării valorilor culturii şi istoriei naţionale.
Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' la Chişinău continuă seria expoziţiilor itinerante, destinate cunoaşterii şi promovării valorilor culturii şi istoriei naţionale. În această context se înscrie şi expoziţia 'Sufletul satului românesc', organizată în colaborare cu primăria comunei Budeşti. Evenimentul, realizat de artiştii fotografi orădeni Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrilă, cuprinde 42 de fotografii color care surprind imagini din câteva zone etno-folclorice ale Transilvaniei, cu precădere din Bihor, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Cei doi fotografi surprind în imagini momente, chipuri şi tradiţii specifice satului românesc, încărcate de lumină, culoare şi frumuseţe. Trecute prin filtrul obiectivului aparatului de fotografiat şi prin talentul autorilor, imaginile ne conduc într-un univers pe care-l putem descoperi doar în satul românesc autentic. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 19 iunie.
Diferite manifestări dedicate Zilei Europei sunt organizate, pe 18 mai, de Centrul pentru Studierea Politicilor şi Societăţii Europene din cadrul Universităţii Ben Gurion din Israel. România este prezentă printr-un stand de informare, deschis în campusul Universităţii. Ambasada României în Israel va oferi materiale informative de interes general, va aduce în atenţia studenţilor israelieni oportunităţile de studiu în România, precum şi programul Lectoratului de limbă română de la Universitatea din Tel Aviv. La stand sunt prezentate, de asemenea, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, precum şi cursuri de limba română. Centrul pentru Studierea Politicilor şi Societăţii Europene din cadrul Universităţii Ben Gurion organizează anual o serie de evenimente dedicate Zilei Europei. Misiunile diplomatice şi institutele culturale europene acreditate în Israel îşi organizează standuri care promovează cultura şi identitatea naţională şi europeană.
'Art Against All Odds' - o expoziţie retrospectivă a artistului Ion Bârlădeanu, care prezintă peste 100 de lucrări, atât desene din anii `70, cât şi colaje realizate de acesta înainte şi după '89, a fost deschisă, în premieră, în Finlanda, la Helsinki, în prezenţa pictorului şi a curatorului Dan Popescu. ICR Stockholm a precizat că aceasta va fi deschisă până pe 18 iunie. Artistul Ion Bârlădeanu a fost descoperit de lumea internaţională a artei în 2009, când a avut primele prezenţe în expoziţii internaţionale şi a fost remarcat datorită tehnicii şi esteticii lucrărilor sale. Tehnica sa include în primul rând colajul, cu o estetică amintind de pop-art, cu tentă satirică, socială şi politică. De-a lungul vieţii, Ion Bârlădeanu a ales libertatea şi a sfidat convenţiile sociale şi autoritatea, în lucrările sale acesta construind o arenă imaginară în care e mereu victorios, unde ipocrizia e înfrântă, unde scenariul umanist ironic se joacă fără încetare, precizează ICR Stockholm.
De 11 ani publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată România îşi deschid porţile cu evenimente şi expoziţii speciale pentru a celebra, alături de alte mii de instituţii similare din Europa, Noaptea Muzeelor. Principalele atracţii sunt în capitală, unde pe 16 mai, pentru bucureşteni au fost pregătite multe premiere în cele peste 50 de instituţii participante la eveniment. De multă vreme nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci şi a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce Noaptea Muzeeloranimă oraşul - instituţii şi organizaţii culturale, galerii de artă, studiouri de creaţie, ONG-uri, bienale de artă, spaţii alternative, etc. Ediţia din 2015 a Nopţii Muzeelor va fi una cu totul specială, pentru că va fi marcată de un protest pe care îl organizează Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. Astfel, în Noaptea Muzeelor 2015 câte o piesă valoroasă din instituţiile muzeale care se vor alătura acestui protest va fi acoperită. Acest protest subtil şi inedit are scopul de a atrage atenţia publicului şi autorităţilor asupra situaţiei dramatice în care se află muzeele României.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved