Expoziţia "Principatele Române în perioada construirii Mânăstirii Batalha" este deschisă până pe 31 octombrie în incinta ansamblului monahal Batalha, cea mai frumoasă construcție sacrală gotică din Portugalia.
Expoziţia "Principatele Române în perioada construirii Mânăstirii Batalha" este deschisă până pe 31 octombrie în incinta ansamblului monahal Batalha, cea mai frumoasă construcție sacrală gotică din Portugalia. Manifestarea, organizată de Ambasada României în Portugalia și Institutul Cultural Român de la Lisabona, prezintă o selecție de artefacte din secolele 14-16, realizate în Țara Românească, Moldova și Transilvania, provenind din tezaurele Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Bucovinei, Muzeului Județean "Ștefan cel Mare" din Vaslui și Muzeului Județean de Istorie și Arheologie "Prahova" din Ploiești. Exponatele sunt obiecte liturgice, de podoabă, artefacte aparținând inventarului folosit zilnic în perioada respectivă, precum și piese aparținând unora dintre cele mai valoroase comori medievale descoperite în România, datând din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, din tezaurele de la Cotu Morii, Basarabi și Gelu. Expoziția este amplasată în Mânăstirea Batalha, construită între 1387 şi 1563, inclusă pe lista UNESCO a patrimoniului mondial și care este vizitată anual de circa 500.000 de oameni.
O româncă, Georgeta Dendrino, a fost desemnată VP Mentoring al boardului internaţional al Professional Women's Network şi, timp de doi ani, se va ocupa de coordonarea tuturor vicepreşedinţilor din cele 28 de filiale din întreaga lume responsabili de mentoring. Professional Women's Network este o reţea de business care ajută femeile să îşi atingă obiectivele profesionale prin dezvoltare, conectare şi împărtăşirea valorilor comune. Are peste 3.000 de membre, care au 90 de naţionalităţi diferite şi care ocupă poziţii diverse de conducere în corporaţii sau sunt antreprenoare. Georgeta Dendrino are peste 22 de ani de experienţă în domeniul trainingului şi consultanţei, precum şi 10 ani în coaching. Ea este executive coach şi consultant şi a dezvoltat programe de training pentru echipe de top şi middle management. A fost leaderul a numeroase şi variate proiecte de consultanţă şi a dezvoltat diferite simulări de afaceri şi programe de teambuilding. Industriile principale în care a dezvoltat proiecte sunt bancară, construcţii, farmaceutică şi petrolieră.
Echipa României a obţinut opt premii şi locul I în clasamentul pe medalii la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada - Yakuţia (2019) desfăşurată în Federaţia Rusă. Este vorba de trei medalii de aur dintre care una cu punctaj maxim, patru medalii de argint şi o medalie de bronz. Elevii români au fost premiaţi la toate cele patru discipline din concurs - chimie, matematică, informatică şi fizică. Lotul a fost coordonat şi însoţit de Dumitru-Flavius Boian, profesor la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Târgu Jiu. Potrivit regulamentului, în această competiţie se pot înscrie, independent, şi echipe ale liceelor. În acest an, din România au participat formaţii ce au reprezentat Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", Colegiul Naţional "Mihai Viteazul", Colegiul Naţional "Sfântul Sava", Liceul Internaţional de Informatică şi Liceul Teoretic Naţional, toate din Capitală.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved