ICR Bruxelles sprijină participarea criticului de teatru Iulia Popovici şi a artistului Mihai Mihalcea la simpozionul internaţional 'East and Central European Modernity Rebuilding in the Performing Arts' la Centrul de spectacole 'La Bellone' din Bruxelles
Scurtmetrajul "Scris/Nescris" în regia lui Adrian Silişteanu, participă la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj - Interfilm, care are loc în perioada 20 - 26 noiembrie la Berlin. Filmul spune povestea unei familii de romi. Fiica minoră abia a născut o fată, iar tatăl nu pare să fie încântat de eveniment. Când un angajat al spitalului le cere să semneze mai multe hârtii, descoperă faptul că familia are probleme cu actele şi cu statutul de părinţi. Pericolul iminent de a fi despărţiţi de fiica minoră îl determină pe tată să acţioneze. De asemenea, în cadrul programului Script Pitch & Script Lab, organizat pentru a cincea oară de Interfilm Berlin, a fost selecţionat proiectul Ralucăi Radu intitulat "6PM Traffic". În cadrul acestui program participanţii vor lua parte la sesiuni de pitching şi la diverse workshop-uri pentru dezvoltarea scenariilor. Colaborările cu festivalurile de film care au loc în Germania fac parte dintr-un demers mai amplu al ICR Berlin de promovare a valorilor filmului românesc şi de creştere a gradului de cunoaştere a acestora pe teritoriul german.
În perioada 21 - 29 noiembrie, Galeria ICR Viena prezintă expoziţia "Formele realităţii", care reuneşte lucrări realizate de artişti internaţionali din România, Republica Moldova, Austria, Franţa şi Slovacia. Din România participă Dacian Andoni şi Gabriela Culic, iar din Republica Moldova, Dmitri Şibaev, artişti care au avut numeroase expoziţii persoanle în ţară şi în străinătate. Lucrările, care conţin alături de pictură şi inserţii din alte genuri artistice, sunt rezultatul participării la ediţia de anul trecut a simpozionului "Formele realităţii", organizat în perioada 8-17 septembrie. Vernisajul va avea loc pe 21 noiembrie, la sediul ICR Viena, în prezenţa artiştilor. Seara va continua cu un recital de pian.
Pe 30 noiembrie va avea loc, la Viena, un concert susţinut de Filarmonica de Stat 'Transilvania' din Cluj-Napoca şi de pianista Alexandra Dariescu, cu ocazia Zilei Naţionale a României şi a Centenarului Marii Uniri. Sala aurie a Musikverein din Viena va găzdui, astfel, pentru a doua oară după Al Doilea Război Mondial, un concert al unei orchestre din România. Sala Mare a Musikverein a găzduit Filarmonica Bucureşti şi pe solistul Ion Voicu în 1961. Concertul susţinut la Viena în acest an de orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" cuprinde compoziţii de Dinu Lipatti şi George Enescu.
Institutul Cultural Român Bruxelles sprijină participarea criticului de teatru Iulia Popovici şi a artistului Mihai Mihalcea la simpozionul internaţional 'East and Central European Modernity Rebuilding in the Performing Arts' la Centrul de spectacole 'La Bellone' din Bruxelles, în perioada 23-24 noiembrie. Invitaţii, critici de teatru şi de dans, artişti şi profesori din domeniul artelor spectacolului, vor dialoga pe tema influenţei curentului avangardist în trecut, dar şi în prezent, în domeniul teatrului şi al dansului. Simpozionul aduce în prim plan semnificaţia multiplă a anului 1918, care marchează crearea noilor state naţionale în Europa Centrală şi de Est şi simbolizează aspiraţia de a îmbrăţişa modernitatea. Conferinţa oferă o viziune critică asupra formelor pe care căutarea identităţii naţionale le ia în politică, societate şi artă. Simpozionul reuneşte 20 de artişti şi critici de teatru din domeniul dansului contemporan din Belgia, Cehia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria şi vizează dezbaterea noţiunilor cheie precum (auto)cenzură, regim totalitar, politică culturală şi identitate.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved