Alpinistul Alex Găvan a escaladat vârful Gasherbrum 2, de 8.035 de metri, din munţii Karakorum în Pakistan. Românul a reuşit performanţa fără a folosi oxigen suplimentar sau şerpaşi.
Alpinistul Alex Găvan a escaladat vârful Gasherbrum 2, de 8.035 de metri, din munţii Karakorum în Pakistan, transmite Agerpres. Românul a reuşit performanţa fără a folosi oxigen suplimentar sau şerpaşi. Cu această reuşită, Găvan şi-a trecut în palmares al şaptelea vârf de peste opt mii de metri. Expediţia a început pe 14 iunie şi era planificată să dureze aproape două luni. Ascensiunea finală către vârf a durat 17 ore. "A fost un efort extrem de dur şi de intens, cu cinci nopţi consecutive petrecute la peste 7.000 de metri", a declarat Găvan. Aceasta a fost a patra încercare a lui Alex Găvan de a atinge vârful Gasherbrum 2, după cele din 2007, 2008 şi 2016.
Prin această ascensiune, Alex Găvan a dat startul unei campanii de salvare şi conservare a aspretelui, considerat cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume. Aspretele este o specie de peşte-fosilă vie, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, contemporan cu ultimii dinozauri. În prezent, arealul său este limitat la o porţiune de 1 km din cursul superior al râului Vâlsan în amonte de satul Brădetu, în munţii Făgăraşului. Datorită exploatării hidroenergetice nesustenabile, aspretele se află în pericol de dispariţie. Alex Găvan a anunţat că planul de salvare şi conservare a acestuia va fi făcut public în perioada următoare.
Elevii români au obţinut o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz la a 60-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată la Bath, în Marea Britanie. Aurul a fost cucerit de Edis Memiş, elev al Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa. Medaliile de argint au fost obţinute de Sergiu-Ionuţ Novac, de la Liceul Teoretic "Coriolan Brediceanu" din Lugoj şi de Sebastian-Mihai Şimon, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Bronzul a fost obţinut de Tudor-Darius Cardaş, de la Colegiul Naţional "A.T. Laurian" din Botoşani, de Andrei-Theodore Mărginean şi Nguyen Tran-Bach, ambii de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti. Olimpiada Internaţională de Matematică a fost lansată în 1959 la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, fiind organizată la Braşov, într-o formulă ce a inclus şapte state. În total, România a găzduit Olimpiada Internaţională de Matematică de şase ori, ultima oară anul trecut, la Cluj-Napoca.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, pe 24 iulie, vernisajul expoziției colective de pictură "Perspective artistice moldave", care include lucrări semnate de Bianca Boroș despre Iașiul evreiesc și opere semnate de tineri artiști români din Piatra Neamț despre orașul natal. Creaţiile Biancăi Boroș surprind aspecte de ordin arhitectural din vechiul târg al Ieșilor cu scopul de a menține vie în conștiința celor plecați sau a urmașilor lor, legătura cu obârșia din mediul moldav și românesc.
Lucrările semnate de tineri artiști nemţeni, care sunt membri ai Asociației Culturale "Arte.Ro" și elevi ai Liceului de Artă din Piatra Neamț, sunt realizate pe formate şi în tehnici diverse şi au ca teme principale edificii arhitecturale simbol ale oraşului, precum Turnul-clopotniţă al Bisericii Sfântul Ioan Domnesc, Muzeele de Artă, de Etnografie, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Primăria, Colegiul Naţional "Petru Rareş", Piaţa Curtea Domnească, Biserica Trei Ierarhi sau Teatrul Tineretului. Expoziția este deschisă la Galeria HaPnina din Herzliya, în perioada 24 iulie – 13 august.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved