Ambasada României în Regatul Spaniei organizează, pe 26 iunie, o serie de evenimente dedicate finalului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene şi împlinirii a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Spania.
Ambasada României în Regatul Spaniei, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid şi Patrimoniul Național al Spaniei organizează, pe 26 iunie, o serie de evenimente dedicate finalului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene şi împlinirii a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Spania. Cu acest dublu prilej, vor avea loc o expoziție fotografică, o conferință despre rolul Reginei Maria în diplomația românească și un concert susținut de Cvartetul Enescu în Sala Coloanelor din Palatul Regal. Expoziția, curatoriată de istoricul Anca-Beatrice Todireanu, cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni care evocă personalitatea Reginei Maria, fotografii inedite, cărți şi documente referitoare la vizita monarhului în Spania. Exponatele provin de la Arhivele Naționale ale României şi de la Biblioteca Palatului Regal. După inaugurare, în Biblioteca Palatului Regal va avea loc o conferință despre rolul Reginei Maria în diplomația românească, eveniment la care vor participa şi ambasadorul României la Madrid, Gabriela Dancău şi Principele Consort al României, Radu Duda. Conferința va fi urmată de un concert susținut de Cvartetul Enescu. Programul artistic va include compoziții de George Enescu, Ludwig Van Beethoven, Antonin Dvořák și Joaquín Turina.
Expoziţia "Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation" este deschisă din 25 iunie la galeria Institutului Cultural Român din Berlin. Proiectul expoziţional, curatoriat de Daniela Duca şi Virág Major, şi organizat cu sprijinul Collegium Hungaricum Berlin, abordează tema reprezentării peisajului natural și implicațiile sociale și culturale ale acestor reprezentări. "Transylvania Retouched" include lucrările artiștilor Aladár Garda, Anca Benera & Arnold Estefan, Zsolt Fekete, Károly Elekes, Lehel Kovács, Mircea Nicolae, Radu Băieș, Szabolcs Kisspál, români și maghiari, prepoderent originari din Transilvania. Expoziţia cuprinde materiale inedite (foto, video și text) din arhivele personale ale fondatorilor mişcării artistice land-art MAMŰ, un grup artistic de neo-avangardă fondat în 1979 la Târgu Mureş şi poate fi vizitată până pe 20 septembrie.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduieşte, în perioada 24 iunie – 30 iulie, expoziția de fotografie "Din impresiile unui călător" semnată de conf. univ. dr. Ruth Oren. Proiectul cuprinde 28 de fotografii, realizate pe parcursul anilor 2009-2010, care vor fi panotate într-o narațiune vizuală, menită să documenteze detaliile urbane specifice Bucureștiului. O parte dintre fotografii au stat la baza proiectului intitulat "Întâlniri: Bucureşti-Yafo/Bucureşti-Haifa", care a fost prezentat la sediul ICR Tel Aviv în 2012, cât și la "Galeria 15 Design – Hanul cu Tei" din București, în 2014. Redenumit "Spaţiul meu – Locul meu", proiectul a fost expus, în mai 2018, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în cadrul Conferinței "Zilele Culturii Media", organizată de Universitatea Babeș-Bolyai. Dr. Ruth Oren s-a născut în România în 1949 și a emigrat în Israel în 1961. În prezent este conferențiar la Universitatea din Haifa. Vernisajul expoziţiei sale va avea loc pe 27 iunie.
România este țară invitată de onoare a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Literar "Luna Lecturilor de Autor" care se desfășoară, în perioada 1 iulie – 4 august, în Cehia la Brno și Ostrava, în Slovacia la Košice, în Polonia la Wroclaw și în Ucraina la Liov. Ţara noastră este reprezentată de autori precum Adrian Cioroianu, Ana Blandiana, Miruna Vlada, Claudiu Komartin, Varujan Vosganian, Tatiana Țîbuleac şi mulţi alţii. Festivalul Literar "Luna Lecturilor de Autor" este cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală, are loc anual începând din anul 2000 și se derulează sub patronajul Minsterului Culturii din fiecare ţară organizatoare. Manifestarea îşi propune promovarea literaturii naţionale a ţărilor gazde şi literaturii aparținând ţării invitate de onoare. Evenimentele încep la Brno, pe 1 iulie. Zilnic vor fi prezentaţi câte doi autori: unul aparţinând țării invitate de onoare şi altul local. Fiecare oraş participant găzduieşte astfel 62 de autori pe durata unei luni întregi şi peste 300 de lecturi de texte şi programe adiţionale. Majoritatea lecturilor vor fi transmise în direct iar înregistrările vor fi accesibile online.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved