Programul de celebrare a Centenarului Marii Uniri continuă la Institutul Cultural Român din Londra cu expoziţia "Războiul la feminin: româncele în Marele Război"
Programul de celebrare a Centenarului Marii Uniri continuă la Institutul Cultural Român din Londra cu expoziţia "Războiul la feminin: româncele în Marele Război", o evocare a excepţionalei contribuţii a femeilor române la victoria din Primul Război Mondial. Printr-un montaj expresiv de imagini de epocă, portrete şi citate, expoziţia prezintă acest aspect mai puţin cunoscut al participării româneşti la marea conflagraţie, cu atât mai important cu cât eroismul şi devotamentul femeilor în teatrele marilor bătălii şi în spatele frontului, ca protagoniste şi iniţiatoare ale unor importante demersuri medicale, umanitare şi diplomatice, au contribuit nu numai la victoria militară, ci şi la reconsiderarea radicală a poziţiei social-politice a femeii în societate. Vernisajul va avea loc, miercuri, 28 martie, printr-un dialog despre rolul femeilor în Primul Război Mondial, în România şi Marea Britanie, susţinut de jurnalista BBC Kate Adie şi de universitarii Lucy Noakes (Universitatea din Essex), Alin Ciupală (Universitatea din Bucureşti) şi Ecaterina Lung (Universitatea din Bucureşti). Dezbaterea va fi moderată de directorul ICR Londra, Dorian Branea. Cu această ocazie va fi lansat albumul profesorului Alin Ciupală, 'România în timpul Primului Război Mondial. Aliaţi, adversari şi propagandă. O istorie ilustrată', publicat în ediţie bilingvă româno-engleză.
ICR Istanbul participă, în perioada 5-8 aprilie, în premieră, la Festivalul Internaţional de Poezie Offline Istanbul. România va fi reprezentată la cea de-a II-a ediţie a festivalului de tinerii poeţi Tara Skurtu şi Tiberiu Neacşu. Ţara invitată de onoare a ediţiei de anul acesta este Olanda. Tiberiu Neacşu a publicat poezie şi eseuri în mai multe reviste din ţară şi străinătate. Tara Skurtu (născută în Florida) este o poetă americană, cu origini româneşti, traducător literar, care locuieşte în prezent în România. Este beneficiară a două burse Fulbright şi câştigătoare a două premii din partea Academiei Poeţilor Americani. Poezile ei au fost publicate în şase limbi. Festivalul Offline Istanbul va reuni în jur de douăzeci de poeţi din Turcia, din Europa şi din Asia, care vor participa pe parcursul a trei zile la o serie de evenimente literare programate a se desfăşura în diverse spaţii culturale din oraşul istoric Istanbul.
ICR Stockholm sprijină participarea artistei române Simona Deaconescu la Festivalul Loikka Dance Film Festival, desfăşurat în perioada 5-8 aprilie la Helsinki, Finlanda. Coregrafa română va susţine o prelegere, pe 6 aprilie, pe tema filmului de dans în cultura română, în care va prezenta dezvoltarea în paralel a cinematografiei şi a dansului contemporan din România, cu focus pe perioada cuprinsă între 2005 şi până în prezent. În cadrul acestei ediţii a festivalului, filmul 'Sonder', regia şi coregrafia Simona Deaconescu, produs de Anamaria Antoci, a fost selectat în programul de scurtmetraje urmând să fie difuzat pe data de 7 aprilie. 'Sonder', care a avut premiera internaţională în noiembrie 2016 la Bestias Danzantes International Dance Film Festival în Chile, primind un premiu special al juriului pentru cel mai bun film străin, nu este un dans filmat, ci o poveste spusă prin mişcare, fără cuvinte şi fără muzică.
Vineri, 6 aprilie, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul expoziţiei «Ofrandă», aparţinând reputatului artist bistriţean Marcel Lupşe. Acesta expune pictură, desen, obiect în peste 100 de expoziţii de grup în ţară şi peste hotare, participând anual la simpozioane şi tabere de artă plastică naţionale şi internaţionale. În cele trei decenii de activitate artistică a organizat 38 de expoziţii personale, lucrările sale figurând în muzee şi colecţii. Expoziţia de la Veneţia va putea fi vizitată până pe 28 aprilie.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved