Un fermier din Câmpeni, judeţul Alba, Aurel Stan, a înființat recent Asociația Crescătorilor de Măgărițe din Transilvania.
Un fermier din Câmpeni, judeţul Alba, Aurel Stan, a înființat recent Asociația Crescătorilor de Măgărițe din Transilvania. Din Asociație fac parte deocamdată în jur de 20 de membri, din Alba, Bihor, Cluj, Timiș, care dețin cam 200 de măgărițe. La nivel de țară se estimează că sunt cam 2.000 de măgari, ceea ce înseamnă foarte puțin, măgarul devenind o specie pe cale de dispariţie.
Aurel Stan are în prezent 20 de măgărițe, din care cinci cu lapte. Animalele, fiecare cu nume — Bella, Rita, Mura etc. — au vârste între 3 și 15 ani. Cel mai mic din fermă este un pui de numai 30 de zile. Fermierul a menționat că deși se zice că măgarul e un animal care se ține foarte ușor, acest lucru nu e adevărat.
"Ca să obții producție bună, îi trebuie un habitat foarte bun, liniște, apă și furaj foarte diversificat în floră", a explicat Stan, care a adăugat: "Măgărița se mulge o dată în zi. Noaptea separ puiuțul de măgăriță, luăm primul muls, iar restul rămâne la puiuț". În plus, nu toate măgărițele din fermă sunt cu lapte, astfel încât cantitatea care poate fi vândută în total ajunge zilnic la patru — cinci litri. În prezent fermierul are o clientelă fidelă pentru laptele crud de măgăriță, livrat îndeosebi în Cluj Napoca și Alba Iulia.
"Laptele de măgăriță are 96% din caracteristicile laptelui matern și are o enzimă care asigură imunitatea organismului. Este achiziționat mai ales pentru bebeluși, pentru că acum femeile devin mame mai târziu și multe nu mai pot alăpta. Principalii clienții sunt mămicile", a spus crescătorul de măgărițe. Prețul unui litru este de o sută de lei.
Încă din antichitate laptele de măgăriță a fost folosit pentru tratarea afecțiunilor respiratorii şi digestive sau, de către femei, pentru înfrumuseţarea tenului. Conținând Omega 3, Omega 6, laptele de măgăriţă este bun şi în curele de slăbire.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved