În ultimii ani, Editura Casa Radio a lansat trei albume dedicate dirijorului de notorietate internațională Cristian Măcelaru.
În ultimii ani, Editura Casa Radio a lansat trei albume dedicate dirijorului de notorietate internațională Cristian Măcelaru. La sfârșitul anului 2020, Editura Casa Radio a lansat albumul "Cristian Măcelaru - Orchestra Națională Radio. Ceaikovski, Dvořák". Compact-discul era al doilea album-portret dirijoral al reputatului artist roman apărut la Editura Casa Radio și reprezenta, totodată, un moment aniversar, marcând cei 92 de ani de activitate ai Orchestrei Naționale Radio. La sfârșitul anului trecut, un nou compact-disc îl prezenta pe apreciatul șef de orchestră Cristian Măcelaru - dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln și Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței - la pupitrul Romanian Chamber Orchestra. Este albumul de debut al prestigiosului ansamblu Romanian Chamber Orchestra și se intitulează "Romanian Chamber Orchestra, Cristian Măcelaru. Schubert, Dvořák". Tiberiu Comandaşu, redactor muzical la Editura Casa Radio, ne-a vorbit despre acest recent album, rezultatul unei extraordinare întâlniri dintre dirijorul Cristian Măcelaru și Romanian Chamber Orchestra, la momentul actual cea mai importantă orchestră de muzică de cameră din România.
Este o orchestra formată din elite ale artei interpretative, din soliști care s-au reunit începând din 2019 la inițiativa violonistului Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, și a violistului Ladislau Cristian Andriș. Alexandru Tomescu și Ladislau Cristian Andriș sunt directorii artistici ai ansamblului, care include o serie de alți muzicieni români consacrați pe plan internațional, dar și muzicieni care provin din programul prestigioasei Orchestrei Române de Tineret, muzicieni care activează acum în cele mai importante orchestre din țară. De asemenea, din Romanian Chamber Orchestra fac parte și tineri instrumentiști care studiază în instituțiile de învățământ superior din țară și care, cu siguranță, vor face impresie foarte bune în viitor în plan concertistic. Acest concert care dă numele CD-ului a fost organizat de Radio România Muzical și a avut loc în perioada lockdown-ului pandemic din 2020, un concert fără public, însă transmis live. Două dintre marile pagini romantice au fost înregistrate cu acest prilej - Cvartetul de coarde nr. 14 în re minor "Moartea și fata", D. 810 de Franz Schubert (în aranjament pentru orchestră de coarde) și Serenada pentru orchestră de coarde op. 22 în Mi major de Antonín Dvořák pe acest disc realizat de Editura Casa Radio. Așadar, o muzică foarte frumoasă care a beneficiat și de o interpretare foarte nuanțată, foarte sensibilă."
Tiberiu Comandaşu, redactor muzical la Editura Casa Radio, ne-a vorbit și activitatea despre dirijorul român Cristian Măcelaru, probabil cel mai bine cotat dirijor român al ultimilor ani din perspectivă internaţională. :"Cristian Măcelaru s-a impus la începutul carierei sale în Statele Unite ale Americii, unde a fost mai întâi dirijor asistent, iar ulterior a devenit dirijor asociat al Orchestrei Simfonice din Philadelphia. Ulterior, el l-a înlocuit cu succes pe Pierre Boulez la Orchestra Simfonică din Chicago, și a început să se impună și pe marile scene europene. La noi în țară, la Festivalul George Enescu, ediția din 2019, Cristian Măcelaru l-a înlocuit pe dirijorul Maris Jansons,la pupitrul ansamblului Royal Concertgebouw Amsterdam. Tot în 2019, Cristian Măcelaru a debutat la Festivalul BBC Proms de la Londra. El a mai colaborat și cu Filarmonica din New York. Așadar, o ascensiune solidă, construită foarte bine, care i-a adus la pozițiile pe care le ocupă în prezent, ca dirijorul principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln și Directorul Muzical al Orchestrei Naționale a Franței."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved