Aproape 40% dintre români spun că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an.
Ca peste tot în lume, în România preţurile continuă să crească. Rata anuală a inflaţiei a urcat la peste 15% în august - potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Luna trecută, cel mai mult au crescut preţurile mărfurilor alimentare, cu peste 1,8%. Serviciile s-au scumpit, în medie, cu aproape 0,4%. Creşteri semnificative ale preţurilor s-au înregistrat faţă de iulie în cazul transportului aerian, cu aproape 24%, zahărului, cu aproximativ 10 procente, untului, cu peste 6,8%, laptelui cu peste 5%. Foarte uşoare reduceri au consemnat tarifele transportului rutier şi cele de telefonie.
Faţă de august anul trecut, cele mai mari creşteri de preţuri au fost în cazul gazelor naturale, cu 70%, al cartofilor, cu peste 54% şi al uleiului comestibil, cu aproximativ 50%, scumpiri de peste 30% înregistrând şi transportul aerian, combustibilii, produsele de morărit şi zahărul.
Toate acestea afectează dramatic puterea de cumpărare a românilor, care au salarii şi pensii dintre cele mai mici în Uniunea Europeană şi sunt panicaţi, în plus, de apropierea iernii, care înseamnă, întotdeauna, facturi mai mari la termoficare, electricitate şi gaze. Astfel că aproape jumătate dintre ei şi-au restrâns cheltuielile, iar ponderea celor care obişnuiesc să pună bani deoparte a crescut semnificativ faţă de anul trecut.
Practic, oamenii şi-au adaptat comportamentele financiare în contextul creşterii accelerate a inflaţiei, a preţurilor în general şi, mai ales, a tarifelor la utilităţi din ultimele luni - relevă studiul "Money matters" - Banii contează -, realizat în vară de grupul financiar austriac Erste, în ţări din Europa Centrală şi de Est. Potrivit cercetării, peste trei sferturi dintre românii intervievaţi strâng bani pentru potenţiale urgenţe şi cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie, ambele categorii fiind în creştere cu opt puncte procentuale faţă de anul trecut. De asemenea, unul din patru români pune bani deoparte în dorinţa de a investi în educaţie şi pregătire profesională, faţă de numai 16 procente anul trecut.
Datele studiului au mai scos în evidenţă faptul că 64% dintre români declară că au fost afectaţi de inflaţie, iar 38 de procente cred că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, procentul fiind dublu faţă de 2019. Românii economisesc în medie 351 de lei (echivalentul a circa 70 de euro) pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021, şi numai o treime pun bani deoparte pentru bătrâneţe, mai relevă analiza. 61% dintre respondenţi consideră că educaţia financiară intră în atribuţiile şcolii şi ale altor instituţii de învăţământ, 56 de procente cred că este responsabilitatea părinţilor şi a familiei, iar 45% a băncilor şi a altor instituţii financiare.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved