Lansată oficial la sfârșitul lunii octombrie, Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România este un produs turistic cultural nou.
Lansată oficial la sfârșitul lunii octombrie, Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România este un produs turistic cultural nou. Sunt recomandate peste 150 de lăcașuri de cult, într-un efort de promovare a patrimoniului cultural și în special a istoriei locale rurale autentice.
Gabriel Bonaciu, coordonatorul rutelor cultural-turistice a bisericilor din lemn din România, din cadrul Agenției de Management al Destinației Turistice Bihor spune că ideea a apărut în urma unor studii și analize, care au dus la concluzia că, pentru o dezvoltare durabilă, este nevoie și de implicarea comunităților rurale. Astfel, aceste comunități ar urma să-și poată valorifica produsele din grădină, tradițiile, meșteșugurile și celelalte obiective naturale din zonă și evident și patrimonial material.
"Biserica de lemn redevine practic centrul acestor procese de dezvoltare rurală sustenabilă. În ruta cultural turistică a bisericilor de lemn din Bihor sunt incluse 10 biserici din 10 comunități locale diferite. Iar la nivel național sunt incluse peste 150 de biserici de lemn. Planificarea unei vizitei la oricare biserică de lemn din ruta cultural turistică este foarte importantă. În acest sens vizitatori au două variante. Turiștii pot accesa datele de contact ale celor 10 preoți parohi de pe site-ul explorebihor.ro sau discover Bihor, iar varianta a doua, pe care o recomandăm, este să solicite agențiilor de turism includerea într-un pachet de vacanță și această experiență culturală alături de alte experiențe de ecoturism locale."
Accesând cele două site-uri, primul, în limbile română și maghiară, al doilea, în limbile română, engleză și maghiară, veți găsi un tablou complet al obiectivelor turistice și al activităților propuse în județul Bihor. Însă, dacă alegeți ruta bisericilor din lemn, ce materiale aveți la dispoziție?
Gabriel Bonaciu: "În Bihor la Valea Crișului, comuna Bratca, ecodestinația Pădurea Craiului, au la dispoziție un panou informativ, un audioghid în limba română, engleză și franceză, plus hărți ilustrate din care pot afla ce alte activități pot fi realizate în Bihor. Pe panoul din curtea bisericii de lemn din Valea Crișului este tipărit un QR code și un link de unde pot fi descărcate sau ascultate audio ghidurile la căști, pe telefoanele personale, semnalul la internet fiind foarte bun la toate bisericile de lemn din Bihor.
Audio ghidul realizat în premieră pentru o biserică de lemn ortodoxă este conceput într-o manieră prietenoasă, îți oferă prilejul să intri în atmosfera unei comunități rurale româneștii vechi de sute de ani. Turiștii vor descoperi cum au edificat localnicii lăcașul de cult, ce reprezintă pictura, ce tehnici au fost folosite de zugravi, precum și poveștile așternute în paginile manuscriselor păstrate de preoții parohi ortodocși ce stau ca mărturie a continuității creștine pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Audio ghidul poate fi ascultat în limbile română, engleză și franceză și, în curând, și în limba maghiară."
Gabriel Bonaciu, coordonatorul rutelor cultural-turistice a bisericilor din lemn din România, din cadrul Agenției de Management al Destinației Turistice Bihor, ne recomandă cu încredere să ne oprim în oricare biserică de lemn din ruta națională. Însă, impresiile turiștilor remarcă îndeosebi biserica de lemn din Parohia Ortodoxă Română Valea Crișului, situată într-o zonă idilică.
"În curtea bisericii, preotul paroh Nicoale Duluș Gaboraș face un tur ghidat al lăcașului de cult. Apoi, împreună cu comunitatea locală, se pot organiza, la cerere, pentru grupuri de până la 30 de persoane, brunch-uri tradiționale cu produse locale, preparate de harnicele bihorence, și se pot organiza drumeții și plimbări cu căruțele trase de cai. Este singura biserică de lemn din Bihor care mai păstrează urme de pictură pe pereții exteriori. Registrul iconografic, de tip bizantin, respectă canoanele și erminia (interpretarea - n.r.) Bisericii Ortodoxe, reliefând succesiuni de scene religioase specifice fiecărei dimensiuni liturgice: pronaos, naos și altar. Biserica este construită din bârne de stejar asamblate în tehnica "Blockbau".
Este de remarcat, atât pe exterior, cât și pe interior decorul în lemn realizat plin cioplire, crestare și incizie, o creaţie reprezentativă pentru arhitecutra țărănească românească. Marea bogăție a motivelor ornamentale sculptate armonios în lemn și a picturii murale autentice ridică biserica de lemn din Valea Crișului la valoarea celor mai izbutite creații de acest gen din întreaga Europă."
În Bihor, de exemplu, pe parcursul a zece zile, turiștii pot avea un program de vacanță tematic, astfel încât fiecare zi să fie o experiență.
Gabriel Bonaciu: "În mediul rural, în zonele Bratca-Șuncuiuș-Vadu Crișului-Roșia pot practica activități de ecoturism: drumeții, cicloturism, speoturism, via ferrata, rafting, escaladă, plimbări cu căruțele trase de cai, pot vizita peșterile amenajate. Toate aceste activități sunt organizate profesionist de operatorii de turism, cu ghizi specializați. Turiștii pot intra în contact cu meșterii populari. În satul Cihei pot să vadă cum este făurită celebra vioară cu goarnă, unică în Europa, la Vadu Crișului pot să se joace cu lutul, să picteze pe lemn reciclat la Bratca sau să încondeieze ouă la Drăgoteni.
În zona Beiuș, pot admira celebrul cojoc de Beiuș, pot de asemenea să viziteze crame și să deguste vinuri locale În Valea Ierului, dar și o pălincă foarte bună indiferent de localitate. Pensiunile din ecodestinația Pădurea Craiului sunt cochete, au meniuri specifice zonei și paturi confortabile. Experiențele de ecoturism pot fi combinate cu cele citadine. În Oradea, se pot vizita clădirile de patrimoniu recent renovate, construite în diferite stiluri arhitectonice, predominant fiind art nuveau, Cetatea Oradea, Muzeul Țării Crișurilor și se pot relaxa în apele termale din Aqua Parcul Nimpheea sau accesa bazele de tratament din Stațiunile Băile Felix și 1 Mai."
Foarte mulți turiști din România, Cehia, Polonia, Marea Britanie sau Franța au ales să se bucure de această ofertă turistică, în prezent, și mai bine structurată prin noul proiect al rutei culturale a bisericilor din lemn. Așadar, contactați-vă chiar acum agentul de turism pentru o ofertă personalizată!
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved