Autorităţile române fac anchete de proporţii după nereguli ecologice în lanţ.
94% din cetăţenii Uniunii Europene şi 87% din România spun că protecţia mediului este importantă - arată un eurobarometru realizat în decembrie trecut. Principalele patru probleme asupra cărora românii atrag atenţia sunt poluarea aerului, poluarea râurilor, lacurilor şi a surselor de apă subterane, poluarea din surse agricole şi degradarea solului, precum şi cantităţile sporite de deşeuri.
Paradoxal, deşi România este o ţară sufocată de gunoaie, ea este, în egală măsură, importatoare de deşeuri. Este motivul pentru care, de pildă, jurnalişti de la BBC au venit, toamna trecută, la faţa locului pentru a găsi o explicaţie. Au aflat, bunăoară, că firmele de reciclare româneşti care se ocupă cu reprocesarea deșeurilor autohtone riscă să rămână, în lipsa unei colectări selective, fără activitate din cauza penuriei de ... materie primă. Din acest motiv, importă deșeuri selectate din țări precum Marea Britanie. Concluzia BBC era, deci, că legislația naţională ar trebui să reglementeze activitatea de reciclare și să o alinieze standardelor Uniunii Europene, însă lucrurile par să meargă rău.
Nu mai departe de marţi, procurori din Bucureşti au pus sub acuzare trei persoane şi o firmă, pentru că au deversat în râul Argeş sau au îngropat în solul din zona unor balastiere din judeţele Ilfov şi Giurgiu, vecine Capitalei, sute de tone de deşeuri, aducând un prejudiciu semnificativ mediului. Totodată, poliţişti din Bucureşti au făcut numeroase percheziţii în Capitală, în Ilfov şi în Giurgiu într-un dosar penal în care sunt vizate două societăţi comerciale şi mai multe persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat şi îngropat deşeuri în locuri neautorizate.
În paralel, recent, în Portul Constanţa Sud Agigea, la Marea Neagră, au fost descoperite 16 containere cu deşeuri toxice provenind din Marea Britanie, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand. Există suspiciuni că gunoaiele aduse urmau să fie arse ilegal în judeţul Ilfov sau să ajungă în gropile de gunoi din jurul Bucureştiului. În paralel cu ancheta legată de săvârşirea infracţiunilor de export sau import de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu şi folosirea de acte nereale la vamă, containerele respective au fost returnate expeditorului. Procurorul care instrumentează cazul spune că acesta ar fi doar un transport suspect, alte circa 50 de containere cu deşeuri ajungând în România pe vremea când Marea Britanie era, încă, în Uniunea Europeană.
Unul din rezultatele palpabile ale unor astfel de acţiuni scăpate - pare-se - de sub controlul autorităţilor a fost scandalul uriaş declanşat în Bucureşti, în noaptea de duminică spre luni: aplicaţiile care măsoară calitatea aerului au înregistrat o poluare şi de 10 ori peste maximul admis. Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a precizat că de vină sunt arderile necontrolate din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved