Şezătoarea Urbană aduce elemente ale culturii tradiţionale în contemporaneitate printr-o serie de ateliere cu motive folclorice.
Şezătoarea Urbană aduce elemente ale culturii tradiţionale în contemporaneitate printr-o serie de ateliere cu motive folclorice. Reinterpretare şi recreare. Iar, în cursul săptămânii trecute, mai mulţi iubitori de tradiţii locale s-au strâns seara la Centrul de Cultură şi Artă Sălaj din Zalău, pentru a coase mărţişoare cu motive tradiţionale şi pentru a degusta preparate realizate după vechi reţete, în cadrul primei şezători urbane de aici, un inedit proiect itinerant de promovare a tradiţiilor din Sălaj. Majoritatea celor prezenţi au avut elemente de vestimentaţie tradiţională din Sălaj şi au venit de acasă cu mâncăruri preparate după vechi reţete.
Inedita iniţiativă a adunat la un loc iubitorii de cultură populară sălăjeană, meşteri, gastronomi şi instituţii cu atribuţii în promovarea cultural-turistică şi de patrimoniu a Sălajului. În cadrul şezătorii au fost create şi mărţişoare cu motive tradiţionale, ce au fost donate Asociaţiei Filantropia "Porolissum", pentru proiectul social educativ Eco-Marţişorul, care are ca obiectiv major strângerea de fonduri în vederea constituirii unui fond de burse pentru elevii eminenţi care se confruntă cu situaţii de risc social. Asociaţia Filantropia Porolissum a fost înfiinţată la iniţiativa episcopului Sălajului, în anul 2009. Aceasta desfăşoară activităţi de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, precum şi de consiliere şi suport pentru persoane aflate în situaţii de risc social.
Proiectul şezătorii urbane este însă coordonat şi propus de Fundaţia Agapis şi se numeşte Şezători în Ţara Silvaniei. Şi nu s-a încheiat. E un proiect itinerant. Se porneşte din Zalău şi se merge, în fiecare lună, într-un alt loc din judeţ, unde se organizează o astfel de şezătoare. Există trei componente: cea gastronomică, adică fiecare vine, cum se făcea înainte la şezătoare, cu ceva de mâncare de acasă, făcută în casă, reprezentativă pentru zona din care vine, după o reţetă veche. Apoi, există o tematică pentru fiecare şezătoare: acum s-au făcut mărţişoare, de exemplu. Şi, în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, există o componentă socială. Produsele sunt donate unor asociaţii caritabile.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved