Banca Europeană de Investiţii a acordat un credit de 7,5 milioane de euro unei companii britanice, care funcţionează şi în România, şi are ca domeniu de activitate gestionarea deşeurilor alimentare.
O companie din Cluj care are ca domeniu de activitate gestionarea deşeurilor alimentare a primit un credit de 7,5 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii. Banii vor fi folosiţi în dezvoltarea și introducerea de soluții software și hardware pentru a ajuta personalul din restaurante să-și gestioneze într-un mod mai rentabil și mai sustenabil bucătăriile, prin reducerea cantităților de deșeuri alimentare. Imprumutul este susţinut de Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS) şi vine în cadrul Planului de Investiţii pentru Europa, cunoscut şi ca "Planul Juncker" sau "Planul de investiţii în infrastructura UE", anunţat pentru prima dată în 2014 de către preşedintele Comisiei Europene.
Europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: "Acest ajutor financiar este extrem de important ca el să vină în acele domenii care sunt deficitare, iar risipa alimentară este una dintre marile probleme care se discută, în momentul de faţă, la nivelul Uniunii Europene şi la nivel mondial. Spun asta deoarece ne confruntăm cu resurse limitate din punctul de vedere al alimentelor, pe de altă parte, avem de-a face cu o creştere a populaţiei, dar avem de a face şi cu schimbări climatice, care sunt influenţate inclusiv de ceea ce înseamnă distrugerea alimentelor rămase neconsumate. Iată, deci, în acest domeniu avem un investitor britanic care are sediul la Cluj şi încearcă să găsească soluţii inovatoare.
Tocmai de aceea, prin acest Plan Juncker, se finanţează astfel de idei, deoarece ele sunt absolut necesare în viitorul apropiat în vederea combaterii risipei alimentare care înseamnă să produci sau să foloseşti în lanţul alimentar doar atât cât crezi tu că vei putea folosi. In acelaşi timp, trebuie să previi aceste schimbări climatice care sunt generate prin distrugerea sau arderea acestor produse care distrug în mod clar mediul. Este o măsură binevenită din partea Comisiei Europene şi asta demonstrează că UE, prin mecanismele pe care le are la dispoziţie, este mereu aproape de problemele care sunt în teren, încercând să găsească soluţii şi ,evident, sprijinindu-le din punct de vedere financiar."
Prin intermediul Fondului European pentru Investiții Strategice,
România a atras până în prezent finanțări de 720 milioane de euro, fonduri
preconizate să genereze investiții private în cuantum de 2,95 miliarde de euro.
De altfel, România ocupă locul 18 în
Uniunea Europeană în funcție de valoarea fondurilor atrase în baza Planului
Juncker, după state ca Cehia și Ungaria, dar în fața Slovaciei și a Bulgariei.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved