Parlamentul European pregătește o strategie comunitară pentru IMM-uri care ar putea fi supusă votului luna următoare, anunță eurodeputatul Dragoș Pîslaru.
Uniunea Europeană pregăteşte o strategie pentru întreprinderile mici şi mijlocii, multe dintre acestea afectate în ultimele luni de pandemia de coronavirus. Ce beneficii aduce noua strategie explică eurodeputatul Dragoş Pîslaru care a depus mai multe amendamente documentului aflat în dezbatere în forul legislativ european:
"Avem acum o strategie europeană pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) care este dezbătută în Parlamentul European. În această perioadă și va fi aprobată în ședința plenară din luna iulie. Prin urmare, subiectul este atât strategic, dar discutăm, desigur, și de un buget considerabil. Câteva repere importante sunt că, pentru prima oară de ceva vreme, vorbim de o legătură mult mai solidă între strategia pentru IMM-uri și noua strategie de politică industrială la nivelul Uniunii. Au fost definite 14 ecosisteme industriale la nivel european și este de așteptat ca IMM-urile, antreprenorii și întreprinderile de familie să beneficieze de sprijin ca parte a acestor ecosisteme, fiind parte din rețele care vor produce valoare în Europa.
Ca să dau două exemple, discutăm de industriile culturale și creative, ceea ce pentru România este un avantaj major, mai ales în zonele mai puțin urbanizate, pentru că discutăm de meșteșuguri de artă, de patrimoniu cultural și de afacerile din jurul acestuia, dar discutăm și de ecosistemul legat de turism. Acesta este considerat prioritar în acest moment și pentru ieșirea din criză, și pentru perioada strategică următoare.
Referitor la cealaltă componentă a răspunsului legată de banii puși la dispoziție, aici avem o suplimentare a politicii de coeziune prin programul REACT ca parte a noului pachet al Uniunii, Noua Generație, suplimentare de circa 50 de miliare de euro, iar acest lucru se va traduce în faptul că și România va avea resurse suplimentare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.
Ați auzit probabil, de la Ministerul Fondurilor Europene, că se pregătește circa 1 miliard de euro dedicat IMM-urilor ca prelungire a finanțărilor din Programul Operațional Regional care erau în derulare. A doua sursă de finanțare o reprezintă suplimentarea Politicii de Coeziune de care România va beneficia în perioada următoare și care va avea pune în plus față de știam un accent mult mai mare pe industria digitală și pe economia circulară, în prezent, domenii de vârf ale Uniunii Europene. Și aici vor fi, din nou, finanțări nerambursabile pentru IMM-uri așa cum a mai avut România în perioadele financiare trecute."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved