Schimbările demografice implică faptul că europenii trăiesc mai mult, dar acest lucru duce, de asemenea, la o creștere a cererii de îngrijire pe termen lung accesibilă ca preț, și de calitate.
Comisia Europeană a prezentat recent Strategia europeană privind serviciile de îngrijire, care vizează asigurarea unor servicii de îngrijire de calitate și accesibile, inclusiv din punct de vedere financiar, în întreaga Uniune Europeană. Această strategie urmărește și îmbunătățirea situației atât pentru beneficiarii serviciilor de îngrijire, cât și pentru persoanele care asigură aceste servicii, la nivel profesional sau informal. Astfel, Comisia Europeană propune statelor membre să revizuiască obiectivele stabilite în 2002 privind educația și îngrijirea timpurie, denumite și "obiectivele de la Barcelona", pentru a spori participarea femeilor pe piața forței de muncă. Prin noile obiective 50 % dintre copiii cu vârsta sub 3 ani vor avea parte de educație și îngrijire timpurie, iar 96 % dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și vârsta de școlarizare primară obligatorie vor participa la educația și îngrijirea timpurie.
Comisia Europeană recomandă statelor membre să elaboreze planuri de acțiune naționale pentru ca serviciile de îngrijire din UE să fie mai disponibile, mai accesibile și de o calitate mai bună pentru toți. Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, a declarat:
"Consider că strategia este un pilon important al politicilor pentru obiectivul de realizare a egalității de gen. 7,7 milioane de femei nu sunt pe piața forței de muncă fiindcă nu găsesc serviciile de îngrijire de care au nevoie pentru familiile lor, pentru copiii mici sau pentru părinții mai în vârstă. Statele membre au investit foarte mulți bani în instruirea și educația acestor femei și pierdem această investiție. Nu luăm în calcul doar argumentul moral potrivit căruia femeile ar trebui să aibă independență financiară prin prezența pe piața forței de muncă, există și un argument economic: pierdem talent și pierdem o investiție. De asemenea, 90% din activitățile de îngrijire sunt realizate de femei fiindcă e un domeniu plătit prost și nerespectat. Asta e schimbarea pe care o urmărim. Investițiile în îngrijire înseamnă asigurarea unei libertăți de alegere egale, a demnității și a autodeterminării."
Strategia europeană privind serviciile de îngrijire va sprijini implementarea principiilor consacrate în Pilonul european al drepturilor sociale, în special a principiilor privind egalitatea de gen, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, îngrijirea copiilor și sprijinul pentru copii și îngrijirea pe termen lung. Totodată, noua strategie va contribui la realizarea celor trei obiective sociale principale ale UE privind ocuparea forței de muncă, competențele și reducerea sărăciei până în anul 2030.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved