Consiliul a aprobat strategia UE care stabilește cadrul politic și prioritățile pentru politica UE în materie de droguri în perioada 2021-2025.
Strategia UE în materie de droguri 2013-2020 și cele două planuri de acțiune aprobate pe baza acesteia au stabilit prioritățile politicii UE în materie de droguri în ultimii ani. În iulie 2020, Comisia Europeană a prezentat o evaluare a acestei strategii și o agendă a UE în materie de droguri pentru perioada 2021-2025. Pe această bază, organismele Consiliului au elaborat Strategia UE în materie de droguri 2021-2025.
Despre noua strategie a UE materie de droguri am vorbit cu Ramona Strugariu, raportor permanent al Renew Europe cu privire la traficul și consumul de droguri.
"Referindu-mă la prioritățile pe care le are în vedere strategia, aș spune că în capul listei se află dezmembrarea și anihilarea rețelelor și grupurilor infracționale organizate, în special a celor asociate drogurilor de mare risc. Această strategie își propune să intensifice și detectarea traficului en-gros ilicit, vorbim de cantitățile mari de droguri, unele dintre aceste fiind depistate și ridicate chiar de pe teritoriul României.
O altă problemă pe care o ridică strategia este monitorizarea eficientă a canalelor folosite pentru distribuția de droguri, canale de exploatare, logistice sau digitale. Stoparea producției și a prelucrării de droguri este tot o prioritate în ani următori. Este urmărită și dimensiunea de prevenție, evident, foarte importantă. Asta înseamnă o comunicare mult mai eficientă, care să poată ajunge și în rândul tinerilor pentru că, în continuare, cele mai mari rețele de consumatori se regăsesc în acest segment de vârstă. Strategia are în vedere și prevenirea criminalității, comunicarea referitoare la efectele nocive ale drogurilor. Există și dimensiunea de tratament, iar în cazul acesta strategia acordă atenție nevoilor în materie de sănătate, urmărește reabilitarea persoanelor care experimentează consecințe legate de consum, reintegrarea lor socială."
Făcând referire la o amplă operațiune de anihilare a unei rețele de traficanți în care a fost implicată în 2019 Poliția Română, europarlamentarul Ramona Strugariu a vorbit despre importanța colaborării la nivel internațional.
"Aceste capturi impresionante realizate în statele din estul Europei și mișcările similare în țări cu care se învecinează UE sunt trenduri din ultimii doi ani. Ceea ce înseamnă că, spre deosebire de anii anteriori, se intensifică traficul în această zonă și trebuie să fim foarte atenți și să prevenim această tendință. Altfel, am risca să ne trezim în situația în care tocmai aceste state, cu un consum mic și cu trafic relativ scăzut, să devină centre de organizare, redistribuire sau de tranzit. Este unul dintre aspectele la care se referă strategia în discuție, prin dimensiunea de prevenție în ceea ce privește rețelele, monitorizarea foarte atentă a circuitelor acestor droguri și colaborarea dintre autorități și agențiile europene."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved