Noua politică agricolă comună (PAC) face ca agricultura în UE să fie mai echitabilă, mai ecologică și mai orientată spre rezultate.
Agricultura este un domeniu economic important pentru statele UE, pentru care acestea primesc fonduri europene prin intermediul Politicii Agricole Comune. Aceste fonduri susțin direct agricultorii prin Fondul european de garantare agricolă, dar și zonele rurale, acțiunea pentru climă și gestiunea resurselor naturale prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Performanța PAC depinde de importanța unei producții agricole comune puternice.
Europarlamentarul român, Daniel Buda a declarat în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală că UE nu ar avea un sector agricol durabil fără un instrument PAC puternic, dar evident că există un impact diferit în funcție de nivelul subvențiilor care se dau în fiecare țară, pentru că, astăzi există un nivel de subvenție diferențiat în diverse state ale Uniunii Europene, în condițiile în care fermierii au aceleași costuri de înființare a culturilor, indiferent că discutăm de state precum Franța, Germania, România sau Ungaria, iar prețurile sunt la fel. În cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală europarlamentarul Daniel Buda, a precizat că este crucial ca toți fermierii din UE sa aibă parte de același nivel de subvenționare.
"Ne confruntăm astăzi cu o serie de provocări în sectorul agricol, plecând de la ceea ce înseamnă această provocare și anume importul de cereale din Ucraina în unele state, care creează perturbări majore în unele zone ale Uniunii Europene, până la ceea ce înseamnă nevoia de asigurare a securității alimentare la nivelul Uniunii Europene și, în același timp, și la nivelul întregului glob pământesc. Securitatea alimentară trebuie să fie văzută sub două aspecte, în primul rând cantitativ, dar, pe de altă parte, evident și din punct de vedere al accesibilității ca și preț, pentru că vedem că alimentele sunt din ce în ce mai scumpe și ele sunt inaccesibile chiar și pentru consumatorii din Uniunea Europeană. În mod paradoxal, vreau să vă spun că subvențiile cele mai mici în momentul de față se află în statele aflate în proximitatea războiului cu Ucraina, ceea ce creează dificultăți și mai mari și de aceea cred că ar fi o chestiune de politică, să asigurăm același nivel de subvenționare până în 2027 și să cerem consiliului să aibă în vedere ca în cadrul financiar multianual să prindă această prevedere".
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved