Trofeul "Mărul de Aur" al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET), considerat a fi echivalentul premiilor "Oscar", "Pomme d'Or" sau "Golden Apple", a fost înmânat, în acestă primăvară, oraşului Timişoara
Trofeul "Mărul de Aur" al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET), considerat a fi echivalentul premiilor "Oscar", "Pomme d'Or" sau "Golden Apple", a fost înmânat, în acestă primăvară, oraşului Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2023, în prezenţa membrilor Comitetului Executiv al FIJET, precum şi a membrilor Clubului Presei de Turism FIJET România.
Un trofeu în semn de apreciere pentru un oraş multicultural, aflat în vestul ţării, situat la mai puţin de 700 km distanţă faţă de 13 capitale europene. Timișoara este o așezare în care conviețuiesc români, germani, sârbi, maghiari, croați, slovaci și bulgari. Clădiri vechi, muzee, concerte în aer liber, piețe de poveste şi un centru istoric unic în România, format din trei piețe urbane, fiecare reprezentând un alt stil arhitectural sunt numai câteva dintre atracţiile de aici.
Care este impactul decernării acestui trofeu oraşului, am aflat de la Simion Giurca, de la Asociaţia pentru promovare turistică Timişoara: "Noi credem că Timișoara a fost, este și va fi întotdeauna ceva special, pentru că suntem un oraș, îmi place să spun câteodată, puțin altfel. Suntem un oraș care are un spirit deosebit, un spirit care a fost conturat în ani și ani de zile prin istorie, prin cultură, prin inovație, creativitate și un spirit rebel al populației orașului, care a dorit întotdeauna să adapteze vremurilor noi, să fie modern, să facă față schimbărilor sau, să spunem și mai simplu, să se reinventeze. Este o ocazie pe care vrem s-o valorificăm cât mai bine și suntem practic la un nou început care prin întâmplare coincide cu titlul de capitală Europeană culturii. Dar știți, toate lucrurile bune trebuie să înceapă cândva."
Dincolo de plimbarea prin centrul oraşului, care echivalează cu o trecere prin istoria Timişoarei, aici fiind concentrate un număr impresionant de palate și clădiri care încă păstrează gloria și arhitectura spectaculoasă de pe vremuri, oraşul reprezintă o stare de spirit, după cum ne-a spus Simion Giurca, de la Asociaţia pentru promovare turistică Timişoara: "Eu spuneam că Timișoara este o stare, adică (n.r fiind turist) vin să descopăr Timișoara, nu trebuie neapărat să mă uit după o clădire anume, după un obiectiv turistic anume, să mă uit după o experiență turistică anume. Vin în Timișoara să mă simt bine în Timișoara, să simt aerul Timișoarei. Să întâlnesc timișorenii, să interacționez cu ei, iar acest lucru funcționează foarte bine. Intrând puțin în istoria fascinantă a Timișoarei, în devenirea orașului, cred că au mult de câștigat."
Cu toate acestea nici arhitectura oraşului nu e de ignorat: stilul preponderent este cel baroc vienez - de unde și denumirea Timișoarei de Mica Vienă - dar și stilurile neo-bizantin și Art Nouveau care şi-au pus amprenta pe numeroase clădiri. Aici pot fi admirate palatele: Lloyd, Neuhausz, Marbl, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Szechenyi și Palatul Weiss. Majoritatea găzduiesc astăzi restaurante cu diferite specifice culinare, instituții sau magazine.
Iar Timişoara are şi gust specific, prin combinaţia specifică dintre dulce şi sărat. Supa de găină de curte cu tăiței de casă, supa gulaș, ciorbele condimentate cu tarhon, zacusca, papricașul, varza călită cu cârnați, sarmalele bătrânești, ceapa umplută, ciorbele de fasole cu costiță afumată, pleșcavița (o reţetă de chiftea sârbească) sunt doar câteva dintre felurile de bucate nelipsite de pe masa locuitorilor acestei zone.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved