Emisiile de dioxid de carbon ale noilor camioane şi autobuze vor fi cu 30% mai mici în anul 2030.
Emisiile de dioxid de carbon ale noilor camioane şi autobuze vor fi cu 30% mai mici în anul 2030. Acesta este obiectivul Uniunii Europene în vederea reducerii emisiilor de carbon din sectorul transporturilor.
Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a anunţat recent că Parlamentul European şi Comisia Europeană au ajuns la un acord provizoriu acordul provizoriu în privinţa propunerii de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a standardelor de performanţă pentru emisiile de dioxid de carbon pentru vehiculele grele noi. În luna noiembrie a anului trecut, Parlamentul European a adus 72 de amendamente la textul iniţial, propus de Comisia Europeană. Uniunea Europeană a acceptat reducerea cu 30% a emisiilor de dioxid de carbon pentru noile camioane şi autobuze până la termenul limită din anul 2030. Aceasta presupune noi standarde de performanţă pentru vehiculele grele noi care, conform propunerii de regulament, vor stimula inovarea în domeniul tehnologiilor eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil.
Europarlamentarul olandez Bas Eickhous, din Grupul Verzilor, a fost raportor al acestui dosar şi a exprimat, în plenul Parlamentului European, necesitatea stabilirii unor obiective cât mai ambiţioase în vederea scăderii emisiilor de dioxid de carbon în domeniul transporturilor:
"Eu cred că noi trebuie să fim foarte clari aici pentru că am adoptat deja obiective naționale obligatorii pentru 2030 în cadrul partajării efortului. Aceasta înseamnă că știm că, dacă în sectorul transporturilor nu reducem suficient emisiile, reducerile de emisii vor trebui făcute și din celelalte sectoare care intră sub incidența Regulamentului privind distribuirea eforturilor, cum ar fi locuințele sau agricultura. Dacă nu mergem pentru reducerile eficiente din punct de vedere al costurilor care sunt posibile în domeniul transporturilor, aceasta va însemna că agricultura trebuie să producă mai mult în țările în care vor avea dificultăți în atingerea obiectivelor lor de reducere. Toate analizele arată că un standard privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și vehicule grele este modalitatea cea mai potrivită de reducere a emisiilor în acele sectoare care intră sub incidența Regulamentului privind distribuirea eforturilor, ceea ce am făcut noi aici."
Reforma privind reducerea emisiilor de carbon în transporturi stabileşte obiective privind achiziţiile de autovehicule, camioane şi autobuze ecologice pentru perioada 2025-2030. Obiectivele sunt exprimate ca procente minime ale vehiculelor ecologice în numărul total de vehicule de transport rutier contractate prin achiziţii publice. În prezent, camioanele au o pondere de doar 5% în numărul total al vehiculelor rutiere, dar sunt responsabile pentru 22% din emisiile poluante în sectorul transporturilor din Uniunea Europeană. Introducerea unor motoare diesel mai eficiente ar reduce emisiile de carbon cu 30% pe kilometru. Privind mai departe, utilizarea unei flote compuse în întregime din camioane electrice sau pe bază de hidrogen ar putea duce în anul 2050 la emisii de carbon de opt ori mai mici comparativ cu cele din anul 2015.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved