Vă invităm astăzi în sud-vestul României, într-o zonă despre care mulţi turişti spun că ar fi printre cele mai frumoase.
Vă invităm astăzi în sud-vestul României, într-o zonă despre care mulţi turişti spun că ar fi printre cele mai frumoase. Relieful este cu siguranţă unul deosebit. Veţi găsi aici pe de o parte dealuri stâncoase, pe de altă parte Dunărea, iar iubitorii naturii vor fi încântaţi de rezervaţiile naturale în care se găsesc păduri seculare cu plante şi păsări rare, protejate prin lege. În această ediţie a rubricii Radio Tour, vorbim despre Defileul Dunării, cunoscut şi sub denumirea de Clisura Dunării. Dacă doriţi să pescuiţi, să vă plimbaţi cu barca, să vizitaţi peşteri sau să faceţi drumeţii, atunci, aceasta este destinaţia perfectă.
Raluca Crîsta, director executiv la Grupul de Acţiune Locală, Clisura Dunării, ne explică de ce toamna este anotimpul ideal pentru a ne îndrepta atenţia către această zonă. "Toamna în Clisura Dunării este cea mai frumoasă, coloritul vegetaţiei fiind în toată splendoarea lui. Sunt diferite specii de arbori, care îşi colorează frunzele diferit. Toamna aţi putea vizita Peştera Veterani, una dintre dintre cele mai vechi peşteri descoperite în zona noastră. Vizitarea se face din Dunăre, accesul făcându-se în bărci. Acestea pot fi închiriate fie din portul Dubova, fie din Eşelniţa. Apoi, se poate vizita Peştera Ponicova. Aceasta nu este amenajată, dar e deschisă pentru turişti. Nu e o peşteră grea, e frumoasă, care are o intrare dinspre drumul principal, iar ieşirea din peşteră se face direct în Dunăre. De asemenea, unii aventurieri coboară din barcă în timpul croazierei şi intră în peşteră direct prin apă. Depinde de nivelul apei."
Întreaga zonă se întinde pe arealul a două judeţe: Mehedinţi şi Caraş-Severin. Dacă Mehedinţiul se laudă cu peşterile turistice, în Caraş Severin, recomandate sunt cetăţile, spune Raluca Crîsta, director executiv la Grupul de Acţiune Locală, Clisura Dunării. "Sunt vestigii istorice şi culturale frumoase în anumite peşteri. De exemplu, Peştera Gaura cu Muscă. Este foarte accesibilă publicului. Apoi, foarte importantă e salba de cetăţi care se află pe Dunăre: Cetatea Drencova, Cetatea Tricule. Perioada de toamnă este foarte frumoasă când, după coacerea smochinelor, se face dulceaţa de smochine la Şviniţa, care este foarte renumită. Aici, turiştii îşi pot face programare la localnici şi pot asista la preparea gemului tradiţional de smochine Şviniţa şi a ţuicii tradiţionale din smochine."
În Clisura Dunării vă veţi bucura de bucătăria românească specifică zonei: ciorbă de peşte, dar şi peşte plachie şi gătit în diferite feluri pe post de aperitiv. Iar peşterile, mănăstirile şi disponibilitatea proprietarilor de pensiuni de a vă umple programul cu trasee deosebite vă vor asigura cu siguranţă o vacanţă de vis. Turişti veţi întâlni din toate colţurile lumii şi practicând toate formele de turism, spune Raluca Crîsta, director executiv la Grupul de Acţiune Locală, Clisura Dunării. "Clisura Dunării este o destinaţie pentru toate tipurile de turişti. Avem turişti care vin pe bicicletă, care tranzitează Europa fie de-a lungul Dunării, fie prin alte circuite. Există câteva locuri de campare. Există case tradiţionale în care se pot închiria camere. Apoi, avem turiştii obişnuiţi care găsesc pensiuni şi vile la două şi trei stele, la preţuri accesibile. Există însă şi turismul de business. Cei care caută condiţii excelente de cazare le găsesc şi pe acestea. Acesta a început să se dezvolte tot mai mult. La început s-a dezvoltat pe partea judeţului Mehedinţi, acum se dezvoltă acest tip de turism şi în judeţul Caraş-Severin. Avem proiecte finanţate pentru activităţi recreaţionale: bărci, caiace, tir cu arcul, paintball, activităţi de speologie, de alpinism şi escaladă."
Şi nu sunt de ratat nici evenimentele din zonă. Ca în fiecare an, de la Şviniţa a fost deschis la sfârşitul lunii august de concursurile sportive la fotbal, tenis de masă, şah şi pescuit sportiv şi cu înscrieri pentru concursul "Cea mai bună dulceaţă de smochine" şi "Cea mai bună ţuică din smochine". În primul weekend al lunii septembrie, peste 300 de turişti au participat la cea de a 16-a ediţie a Festivalului Smochinului, având ocaziă de a degustă atât dulceaţa cât şi ţuica de smochine. Însă calendarul evenimentelor cuprinde şi alte acţiuni, pe care le aflăm de la Raluca Crîsta, director executiv la Grupul de Acţiune Locală, Clisura Dunării. "Există Festivalul Satelor Dunărene, care se desfăşoară tot la Şviniţa. Există Festivalul Lalelei de Cazane, din Dubova. Pe lângă acestea, în Moldova Nouă există renumitul Festival al Ceaunului, când se prepară peşte la ceaun şi se fac tot felul de concursuri culinare. Pe lângă acestea există Nedeile, la care, pe lângă localnici, vin şi cei din comunităţile apropiate şi turişti. Sunt rugi care au o foarte mare valoare culturală. Generaţia tânără şi bătrână se adună laolaltă şi vedem cum oamenii îşi păstrează tradiţiile, vin îmbrăcaţi în portul tradiţional şi expun scenete, cântece şi dansuri populare. Există turişti care vin odată la câţiva ani şi simt schimbare în bine. Există alţii care vin în fiecare an de Crăciun, de exemplu."
Iată aşadar o destinaţie cu numeroase oferte de cazare, pentru toate buzunarele, în care vă puteţi bucura de toate formele de turism şi unde puteţi aprecia din plin bucătăria românească tradiţională, pe bază de peşte.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved