Ewout Van Den Engel s-a născut în Olanda, la Rotterdam, a studiat Artă și Cultură la Universitatea din Maastricht, unde a urmat și un masterat în Artă și Știință.
Ewout Van Den Engel s-a născut în Olanda, la Rotterdam, a studiat Artă și Cultură la Universitatea din Maastricht, unde a urmat și un masterat în Artă și Știință. Tot acolo a făcut un curs de traducător interpret din limbile germană și engleză. E traducător și scrie periodic pe blogul personal despre impresiile sale legate de viața în România. Și-a început cariera în Maastricht, apoi a lucrat o vreme în Spania, a Barcelona, după care s-a mutat la București. Care au fost motivele pentru care a ales România?
"Ar trebui să începem cu anul 2005, atunci când am făcut un stagiu la primăria din Sibiu, unde am lucrat la Biroul de Reabilitare a orașului vechi. Nu mi-a plăcut prea mult, fiindcă era iarnă și foarte frig, cu temperaturi de minus 18 grade, vânt puternic și foarte multă zăpadă, dar m-am îndrăgostit, totuși, de România și în fiecare an m-am întors pentru o vacanță. Locuiam pe atunci în Maastricht, dar nu m-am mai simțit bine la muncă și de aceea am decis să plec din țară, mai întâi în Barcelona, unde am predat. Apoi am vrut să călătoresc un pic, am ajuns iar în România, la început în Cluj, ca să fac un curs de limbă și apoi un curs de caiac, pentru că îmi doream asta de mulți ani. Însă la curs am avut un accident în râul Jiu și am fost obligat să stau mai mult în România, ca să mă recuperez. Așa mi-am întâlnit un prieten mai vechi din Sibiu, care m-a întrebat de ce nu rămân în România, măcar pentru un an. Și așa am făcut, am găsit un job în București, care nu mi-a plăcut prea mult și am început din nou să predau limba olandeză în București pentru un an și așa am mers mai departe. În fiecare an mi-am prelungit șederea în România cu încă un an, iar acum cred că e deja al șaptelea an."
România a devenit a doua casă pentru Ewout Van Den Engel, care și-a făcut o familie și s-a integrat în viața de aici:
"Exact, m-am simțit ca acasă, ca într-o a doua casă. Și în Olanda mă simt acasă, la fel ca și aici. România nu mai este un loc exotic pentru mine, m-am obișnuit și știu în mare cum merg și cum nu merg lucrurile aici și am găsit un rost aici: sunt tată, sunt soț."
Tocmai pentru că are această experiență despre ce merge și ce nu în România, Ewout Van Den Engel este consilier pentru oamenii de afaceri olandezi care vor să se integreze în țara noastră și a scris o carte pe această temă, care se numește "Lucrând cu românii". L-am rugat să ofere câteva sfaturi pentru străinii care vor să afle mai multe despre România:
"Răspunsul este relativ, depinde din ce cultură vine fiecare. Dacă ești olandez, românii sunt altfel decât dacă ești bulgar. Pentru olandezi și pentru locuitorii Flandrei, românii sunt mai ierarhici. În Olanda, un manager are un statut precis de manager în organizație, angajații sunt foarte autonomi, iar șeful este mai democrat și îi întreabă pe angajați cum să facă lucrurile. În România e altfel, un șef e liderul și el sau ea decide ce se va întâmpla, iar angajații doar execută ordinele, nu sunt atât de autonomi ca în Olanda. Pe stradă, aici, există încă un respect pentru bătrâni, ceea ce nu mai găsești în Olanda. Acolo femeile nu sunt atât de tradiționale și au un statut similar cu al bărbaților. Aici nu e așa, femeile arată mai mult ca o femeie tradițională și nu au toate rolurile pe care le are un bărbat. În România, un bărbat nu face nicio treabă în gospodărie, iar în Olanda e mai mixt, fac și bărbații lucruri care de obicei sunt rezervate pentru femei în România."
Ewout Van Den Engel este pasionat de natură și de excursii la munte. A bătut țara în lung și în lat și l-am întrebat ce locuri ar recomanda turiștilor care vor să cunoască România:
"Am călătorit foarte mult. Dacă vrei să cunoști România e mai greu, pentru că e o țară cu multă diversitate, cu foarte multe diferențe de la o regiune la alta, iar un turist nu va observa asta. Desigur, avem natură, avem Delta. A fost foarte frumos când am fost la Sfântu Gheorghe cu plaja sălbatică. De obicei merg la Bușteni, pentru că e foarte ușor să ajung acolo din București și merg pe jos din Bușteni până în Sinaia pentru o zi sau o zi jumătate. Pentru turiști cred că e important să-și facă o impresie bună despre România și să se ducă la castele: la Peleș, la Hunedoara, în toate locurile frumoase și poate în Apuseni. Mie mi-a plăcut foarte mult la Cheile Turzii, unde pot să fac și mult sport."
L-am întrebat pe invitatul nostru și ce i-ar plăcea să schimbe la români și la România, pentru că a studiat-o și o cunoaște în detaliu:
"Să fie mai atenți la finisaje. Dacă se renovează străzile, în același timp sunt deja cu găuri. Acum avem o pistă de alergare aici într-un parc și, în timp ce se amenaja, a fost distrusă și încă mai e așa. Lucrurile se repară, se distrug și iar se repară. Ce mai e ciudat pentru mine e faptul că românilor le place să lase lucrurile noi în plastic, și geamurile, și liftul. Ar fi frumos ca finisajele să fie mai bine făcute, ca să arate și țara ai frumos pe partea construcțiilor."
În final, Ewout Van Den Engel ne mărturisește că îi lipsesc câteva lucruri din Olanda:
"Mi-e dor de hering crud și de alte lucruri pe care le avem la supermarket, de niște legume și niște lucruri din Asia și poate de aerul condiționat care funcționează în tren. În Olanda apreciez că este foarte structurat totul, în contrast cu România. Dar acesta este, de fapt, și motivul pentru care îmi place România, că nu e prea structurată, adică e un paradox."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved