Festivităţile dedicate Centenarului Republicii Austria au inclus vizita şefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Viena.
Festivităţile dedicate Centenarului Republicii Austria au inclus vizita şefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Viena. Juncker a susţinut un discurs încurajator pentru austrieci ca parte a marii familii europene, însă a avertizat liderii politici cu privire la pericolul pe care îl reprezintă tendinţele extremiste în politica europeană. Preşedintele executivului a făcut remarca într-un discurs rostit în Parlamentul Austriei:
"Europa şi procesul integrării europene pot avea succes doar dacă respectă statele naţionale. Ideea unei Europe care înlocuieşte diferitele naţiuni este o idee pe care eu nu o pot sprijini. Uniunea Europeană nu va deveni Statele Unite ale Europei, urmând modelul Statelor Unite ale Americii. Trebuie să luăm atitudine atunci când extrema dreaptă ameninţă, atunci când populismul stupid şi naţionalismul minţilor înguste îşi încep marşul spre viitor. Aceste lucruri trebuie oprite înainte să fie prea târziu. Nu insult pe nimeni, cu atât mai puţin pe eurosceptici, am multă înţelegere pentru ei. Există mulţi oameni care nu sunt împotriva Europei în principiu, dar care au multe întrebări legate de Europa. Trebuie să ne amintim că democraţia în sensul nobil al termenului necesită un sentiment de luptă, revoltă, angajament. Este nevoie de dezbateri cu aceşti oameni, să discutăm, să facem schimb de argumente, în loc să ne prefacem că obiecţiile lor nu există."
Preşedintele Comisiei Europene a mai afirmat că ţările din vestul Peninsulei Balcanice trebuie să facă în continuare progrese, înainte de a fi integrate în Uniunea Europeană. Totodată, Juncker rămâne sceptic cu privire la aderarea acestora mai devreme de 2025. Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Kosovo se află în diferite stadii ale procesului pregătirii pentru includerea în Uniunea Europeană. Doar două ţări din Balcanii de Vest sunt deja state membre ale comunităţii europene - Slovenia, inclusă în 2004, şi Croaţia, în 2013. Jean-Claude Juncker nu a ezitat să avertizeze asupra riscului izbucnirii unui război în Balcani, dacă Uniunea Europeană ar lăsa să se estompeze speranţele de aderare a ţărilor din această regiune.
Cu un an în urmă, în discursul anual privind statutul comunităţii Europene, Juncker schiţa o viziune asupra Europei de după 2019, în care aproximativ 30 de state ar folosi moneda euro, iar un ministru al finanţelor Uniunii Europene ar rula bugete-cheie pentru a ajuta instituţiile naţionale aflate în dificultate.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved