Parlamentul European a adoptat rezoluţia referitoare la Uniunea Europeană şi apărarea multilateralismului.
Parlamentul European a adoptat de curând o rezoluție referitoare la modul în care Uniunea Europeană apără multilateralismul. Multilateralismul, ca mijloc pașnic de organizare a relațiilor dintre statele suverane, este din ce în ce mai contestat. Motivele sunt legate de schimbările în sistemul internaţional şi anume, apariția de noi actori pe scena mondială și amenințări hibride din partea acestora, tensiunile generate de natura instituțiilor multilaterale și de nevoia de a reforma instituții vechi de decenii. De asemenea, decalajul tot mai mare dintre opinia publică și instituții, creșterea sentimentelor anti-globalizare, declinul puterilor geopolitice tradițional dominante și declinul libertăților și democrației mondiale care i-a urmat.
Despre acest subiect a vorbit în Parlamentul European Dragoş Tudorache, europarlamentar.
"Democrația nu doar se întâmplă, iar libertatea nu ne este pur şi simplu dată. Am luptat și încă luptăm în războaie pentru ordinea bazată pe reguli. Pentru a o consolida, am creat instituții multilaterale și, până în prezent, am fost interconectați, oferindu-ne astfel oportunitatea de a rezolva probleme prin diplomație și dialog, pentru a trage la răspundere regimurile necinstite. Deci, în primul rând, avem datoria de a menține multilateralismul funcțional și eficient. Trebuie să actualizăm și să reinventăm în mod constant instituțiile sale, astfel încât acestea să rămână în pas cu realitățile noastre geopolitice. Când eșuează, în special în asigurarea răspunderii pentru încălcarea regulilor, trebuie să găsim modalități de a le reforma. Acest lucru este valabil atât pentru Organizaţia Mondială a Comerţului, cât şi pentru Organizaţia Naţiunilor Unite. De la schimbările climatice la războiul împotriva foametei, trebuie să ne repoziţionăm și trebuie să lucrăm mai strâns cu cei care gândesc ca noi."
Parlamentul European doreşte să se implice mai mult şi reamintește că, pentru a face ca multilateralismul guvernat de norme, eficace, orientat spre rezultate și interconectat să prospere, implicarea parlamentelor alese democratic este importantă pentru asigurarea unui acces mai bun la o gamă largă de părți interesate și pentru extinderea dialogului și cooperării la entitățile nestatale, cum ar fi guvernele regionale, administrațiile locale, mediul academic, societatea civilă și sectorul economic.
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved