Reuniți în cadrul unui summit online, liderii UE au pledat pentru descurajarea călătoriilor neesențiale, ca măsură de protecție sanitară.
În încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului care a provocat deja peste 2,1 milioane de decese la nivel global, dar și a mutațiilor acestuia, mult mai contagioase, liderii UE se pronunță pentru limitarea călătoriilor neesențiale între țări, apreciind situația sanitară ca fiind "foarte gravă". Discuțiile care au avut loc joi în cadrul unui summit al celor 27, organizat în regim de videoconferinţă, au relevat preocuparea comună a țărilor comunitare de a se coordona pentru a păstra, în același timp, funcționarea pieței interne și transportul mărfurilor. Inclusiv situația muncitorilor transfrontalieri a fost analizată - toate acestea, din dorința de a nu se mai ajunge în situații similare celei din primăvara lui 2020, când, la începutul pandemiei, deciziile nearmonizate ale statelor membre de închidere a frontierelor au generat disfuncționalități importante.
"Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii" ale coronavirusului, a subliniat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, invocând recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor, a pledat pentru descurajarea puternică a călătoriilor care nu sunt absolut necesare. Şefa Comisiei Europene a vorbit și despre o nouă definire a zonelor de risc, care să poată cuprinde teritorii din mai multe state membre şi în care măsurile sanitare să fie coordonate
"Virusul nu ţine cont de graniţe, aşa că putem avea o zonă din două state membre, de o parte şi de alta a graniţei, cu aceeaşi situaţie epidemiologică, dar, dacă într-o parte e o carantină strictă, iar în cealaltă sunt magazine deschise, imediat oamenii din prima parte vor circula în a doua pentru cumpărături, de exemplu şi aşa se răspândeşte mai intens virusul. Inteligent e să avem zone omogene, cu măsuri ţintite, stabilite coordonat de statele membre respective pentru a limita răspândirea şi pentru a menţine deschisă piaţa internă."
Cetăţenii acelor zone, cu risc epidemiologic sporit, ar fi supuşi carantinei şi testelor obligatorii în caz de călătorie. În ce priveşte ţările din afara Uniunii, "propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare", a adăugat președinta Comisiei. În ajunul summitului, europenii au reușit să se se înţeleagă și asupra recunoaşterii reciproce a rezultatelor testelor, atât PCR, cât şi antigenice rapide - un progres validat joi seară. Blocul comunitar şi-a propus, în același timp, să crească la cel puţin 5% verificarea testelor pozitive la COVID-19, pentru a detecta eventuale mutaţii. De asemenea, statele membre s-au pronunțat pentru accelerarea campaniilor de vaccinare, în paralel cu asigurarea de livrări constante şi predictibile de doze, obiectivul fiind ca, până la vară, 70% din populaţia adultă să fie vaccinată
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved