Recent, în Parlamentul European s-au încheiat negocierile privind un nou Fond european pentru investiții în domeniul energetic, pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă, a facilita tranzitia spre surse regenerabile de energie.
Un nou fond european pentru investiții în domeniul energetic a fost negociat în Parlamentul European cu scopul de a reduce dependența energetică de Federația Rusă. Cu ajutorul acestui fond vor putea fi finanțate investiții prin care se reduce dependența de gazul rusesc. Se fac lucrări de infrastructură energetică, interconectori, se investește în surse alternative de energie și în măsuri de eficiență energetică, măsuri care să ducă la reducerea consumului.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan ne spune cum va putea beneficia România de sume impotrante de bani alocate din acest fond.
"Am reușit să încheiem negocierile din Parlamentul European privind un nou Fond european pentru investiții în domeniul energetic, pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă, a facilita tranzitia spre surse regenerabile de energie, a ne conecta mai bine de alte state a îmbunătăți eficiența energetică, un nou fond european din care România va primi 1,3 miliarde euro. Suntem trei co-raportorii ai Parlamentului European, eu sunt unul dintre ei reușit să ajungem la un acord.
Privind poziția Parlamentului European pe acest subiect, veștile bune pentru România sunt: Unu vom primi 1,3 miliarde euro fonduri suplimentare nerambursabile; Doi: vom primi chiar o prefinanțare în următoarele luni, bani care vor permite ajutorarea consumatorilor înteprinderilor ce au nevoie de sprijin în această perioadă. Noi, Parlamentul European, cerem 20 % prefinanțare. Va trebui să ajungem la un acord în negocierile finale cu Comisia Europeană și cu Consiliul în care sunt grupate statele member. Investițiile eligibile vor fi începând cu februarie 2022, adică începând cu momentul invaziei ilegale, ilegitime a forțelor armate ruse în Ucraina.
De asemenea, noi Parlamentul European solicităm ca acest nou proiect pe care guvernul va trebui să îl depună Comisiei Europene spre aprobare, să fie elaborat cu participarea autorităților locale și regionale. De obicei, autoritățile locale și regionale cunosc cel mai bine nevoile din comunitățile lor. Este o certitudine ca acest fond va exista, este o certitudine că România primește 1,3 miliarde euro. Restul detaliilor va trebui să le stabilim în negocierile finale dintre Parlamentul European și Consiliu. Obiectivul nostru e ca până la finalul anului totul să fie încheiat, astfel încât toate statele să poată primi finanțarea și se poate începe aceste lucrări."
Linkuri utile
Copyright © . All rights reserved